Mat & dryck

Jordgubbsbrist till midsommar

– Läget är förtvivlat, säger Anders Hagberg, ordförande på LRF bärsektion.

På midsommar ska vi förstås ha svenska jordgubbar, men i år är jordgubbstårtan i fara. Det blir brist på jordgubbar i hela landet och priserna förväntas stiga den närmsta veckan.
– Läget är förtvivlat, säger Anders Hagberg, ordförande på LRF bärsektion, till dn.se.

Det är förstås det kyliga vädret som ställer till det för de svenska bärodlarna. Avsaknaden på sommarvärme har gjort att bären inte hunnit mogna och det blir brist på jordgubbar i hela landet i midsommar.
– Vi har inte fått det väder vi vill ha, utan det kommer bli brist och bären kommer inte att räcka till, säger Anders Hagberg till dn.se.

Hur stor brist det blir är fortfarande oklart. Den närmaste veckans väder med låga temperaturer kommer inte att hjälpa till att öka tillgången.
– Jordgubbarna har inte hunnit mogna. Det har inte varit varmt på dagarna eller nätterna och vädret har förstört mognaden. Även om det blir 25 grader fram till midsommar så kommer det ändå att vara brist, säger han.

Priset på svenska jordgubbar är högt redan i dag och det förväntas stiga ytterligare innan midsommar.
– Priset nu ligger på 45–55 kronor per liter och det kommer inte att gå ner, snarare tvärtom, säger Anders Hagberg.

En tröst för alla jordgubbsälskare är att det förmodligen blir bättre inför nästa midsommar. En av orsakerna till att det i år tycks bli brist på svenska jordgubbar till årets stora jordgubbshelg är att midsommar ligger ovanligt tidigt. Nästa år infaller midsommarafton fem dagar senare än i år, 24 juni, vilket förstås ökar chanserna till mogna jordgubbar.

 

 

Publicerat