Utställning

Bok blir utställning

Ulf Nordwalls antologi ”Hållbara hus i kallt klimat” blir utställning i flera länder. Först visas den på Fiskevistet i Skeppsmaln, med premiär nu på söndag 7 juni.

– Jag gick ut till allmänheten och frågade vad som är goda exempel på hållbart byggande, och jag fick in en massa förslag som sammanfattats i boken, säger Ulf Nordwall, teknisk licentiat inom arkitektur och projektutvecklare på Peab i Umeå.
Ulf, som ursprungligen kommer från Örnsköldsvik, var tillsammans med Thomas Olofson, professor på Umeå universitet, redaktör för boken som gavs ut av Svensk Byggtjänst och innehåller beskrivningar av 22 hus från Bollnäs till Kiruna.
I boken beskrivs bland annat Ö-viks landmärke Ting1, som pryder omslaget, och Fiskevistet – där Ulf Nordwall själv var arkitekt.
– Boken är slutsåld och intresset har varit så stort att jag gjort en utställning med en monter för varje hus, berättar Ulf.
Utställningen visas först på Fiskevistet med vernissage söndag 7 juni klockan 13.00. Där finns den kvar fram till och med 2 augusti för att sedan visas i Finland och därefter i Norge. Andra länder som visat intresse är Schweiz, Österrike, Tyskland, Canada och Japan. Boken ska också tryckas upp i nya upplagor.
– Utställningen presenterar olika hus – stora och komplexa, små och enkla, vid havet, skogen och staden. Gemensamt är att de är skapade med inlevelse och byggda med omsorg och med fokus på hållbart byggande. Förhoppningen med ”Hållbara hus i kallt klimat” är att den ska vara en inspirationskälla till alla som tänker bygga och att den samtidigt ger en tankeställare till alla oss som dagligen vistas i byggnader.

 

Publicerat