Övrig kultur

Veckans boktips, vecka 23

"Svarthuset" av Peter May

Kriminalkommissarie Fin Macleod utreder ett brutalt mord i Edinburgh när det kommer fram att ett liknande mord har skett på Isle of Lewis i de yttre Hebriderna, en ö där Fin är född och uppväxt.
Den mördade mannen på ön visar sig vara en barndomskamrat till Fin och han skickas dit för att utreda om det finns någon koppling mellan de två morden. Fin har inte varit tillbaka på ön på arton år och han har gjort allt för att lägga sina minnen av den bakom sig.
Det är med andra ord inte särskilt lätt att ta sig tillbaka dit. Väl på plats träffar Fin såväl barndomskärleken Marsaili som skoltidens plågoandar och även långt svunna vänner dyker ganska snart upp.

Det här är en deckarroman som innehåller det mesta. Den är välskriven, spännande och gripande. Berättelsen är effektivt uppbyggd genom att nutidsskildringarna samspelar med barndomens tillbakablickar på ett väldigt bra sätt.
Mordutredningen finns givetvis ständigt närvarande men det är inte dess upplösning som primärt driver handlingen framåt. Det som istället är mest spännande är Fins barndomshistoria och alla de mörka dunkla hemligheter som den döljer. Allt detta sammantaget skapar en väldigt spännande deckare som det är svårt att släppa taget om.

Ön Isle of Lewis spelar också en viktig roll i romanen. Miljöerna är fantastiskt beskrivna och öns mäktiga naturkrafter finns ständigt närvarande, vilket bidrar till romanens bistra stämning. Öns karga och mörka uttryck speglar Fins psykiska tillstånd på ett väldigt snyggt sätt.
"Svarthuset" rekommenderas varmt som en del av sommarens läsning!

"Svarthuset" (2013) är den första boken i en planerad trilogi som fortsätts av "Lewismannen" (2014), och Peter May är en skotsk romanförfattare som är bosatt i Frankrike.
/Mia, Bredbyns bibliotek

 

Publicerat