Du är här

2015-06-01 - Väder

Maj – rekorddålig vädermässigt

Stockholmsområdet fick de största regnmängderna på över 200 år. I Luleå, Umeå och Borlänge slogs ”antisolskensrekord”.

Maj slår rekord - i dåligt väder. Stockholmsområdet fick de största regnmängderna på över 200 år. Och i Luleå, Umeå och Borlänge slogs ”antisolskensrekord”. Men sol och värme lär vara på gång vad det lidet.

– När det inte har varit flera dagar i följd med höga dagstemperaturer upplever folk maj som kallare än normalt, och på många håll i landet stämmer det, säger Lovisa Andersson, meteorolog på Weatherpal till dn.se.

På flera platser i landet föll mer än dubbla mängden regn än normalt och skapade nya mätrekord, till exempel i Stockholm som inte haft så en sådan blöt maj på 200 år.

Även om det inte har varit rekordkallt har det under hela maj bara varit tre dagar över 20 grader. Landets högsta temperatur på 21,4 grader hade Kristianstad den 12:e maj. En lägre högsta-temperatur i maj har inte skett sedan 27 maj 1962.

Kylan har även gjort att sommarens ankomst har försenats. Hittills har den meteorologiska sommaren (med en dygnsmedeltemperatur över 10 grader fem dygn i följd) bara nått Götalands kustland och östra Svealand. Normalt brukar den ha nått Norrlands östra delar.

I mitten av veckan väntar bättre väder där det kan bli runt 20 grader i Götaland. Högtrycket håller sedan i sig under helgen. 

Dela med dig av denna artikel på: