Du är här

2015-05-29 - Lokalt
Glenn Nordlund (S) kommunalråd och vänsterpartiets Göran Wåhlstedth. Nu har deras partier enats om sin andra gemensamma budget. Foto: Håkan Nordström

Skola och omsorg i fokus

Det blir skola och omsorg som de styrande i Ö-vik satsar nästa år. Det beskedet gav den politiska majoriteten när de presenterade sitt andra gemensamma budgetförslag igår. En ny simhall får vänta, likaså avgiftsfri kollektivtrafik.

– Det känns bra att kunna satsa på det. Inte minst utifrån att vi sätter höga mål utifrån hur vår skola ska utvecklas. Vi ser också att hemtjänsten har väldigt stora behov just nu, säger Glenn Nordlund, socialdemokratiskt kommunalråd till P4 Västernorrland.

Bildnings- och omsorgsnämnderna i Örnsköldsviks kommun får vardera 10 miljoner kronor extra under nästa år. Pengarna ska bland annat gå till fler förskolor, personaltätheten ska bli bättre, och så byggnationen med Bredbynskolan starta. Vården behöver särskilt personalförstärkning.

Socialdemokraterna i Örnsköldsvik lägger nu framsin andra budget tillsammans med Vänsterpartiet. Bland V:s hjärtefrågor inför valet fanns avgiftsfri kollektivtrafik - något som inte finns med i deras budgetförslag.

– När det gäller avgiftsfri kollektivtrafik för unga så behöver vi ha ett underlag där vi ser vad det kostar. Det skulle vi utreda under det här året, men kan komma under nästa år, säger Nordlund.

Planerna på en ny simhall i stan får vänta. Kommunen anser sig inte ha de ekonomiska musklerna som krävs just nu.

– Vi har behov av en simhall i framtiden, men vi behöver titta på den befintliga  simhallen i Paradiset och se om den går att få i bra ordning för åtminstone några år till.

Majoritetens budget innehåller inga överraskningar för Anna-Britta Åkerlind, centerpartistiskt oppositionsråd i Örnsköldsvik.

– Det är inte särskilt mycket nya saker i deras budget. Vi har några olika utgångspunkter för vad vi lägger budget på, säger Åkerlind.

Alliansen i Örnsköldsvik lade också fram sin budget igår och största skillnaden är vilken vinst kommunen ska göra. Alliansen vill se ett högre vinstmål än vad majoriteten föreslår.

– Vi vill att kommunen ska fortsätta amortera på sina lån. Det måste ske innan vi fortsätter göra helt nya satsningar, säger hon.

Den 15 juni tas budgeten i Kommunfullmäktige.

Dela med dig av denna artikel på: