Politik

Demonstration mot genmanipulation

I dag demonstrerar Miljöpartiet och Grön Ungdom i Örnsköldsvik.
Demonstrationen är en av uppemot 600 globalt under parollen "March against Monsanto".
– Det här är en uppmaning till handling, säger Miljöpartiets lokala språkrör Jenny Nilsson.
I dag, lördag, äger det alltså rum demonstrationer världen över med uppskattningsvis 3,5 miljoner deltagare. Protesterna riktas mot världens största agrokemföretag som enligt demonstranterna hotar att förstöra länders egna, småskaliga, självständiga matproduktion.
 
Mitt i skottgluggen står agrokemindustrins största aktör Monsanto som är världsledande på genetisk modifiering av livsmedel, GMO. Monsanto tillverkar världens idag mest använda kemiska bekämpningsmedel Round Up, ett gift som det uppges att man i vissa områden även finner i regndropparna som faller från skyn.
– Demonstrationen är politiskt obunden, säger Jenny Nilsson. Att MP & GU i Övik väljer att anordna den beror på att vi har medlemmar som är engagerade i de här frågorna. Ämnet passar också som handen i handsken med de motioner vi lagt i kommunen, och med den miljö- och solidaritetspolitik vi står för lokalt och nationellt.
 
Syftet med aktionen är att sprida information till allmänheten. 
– Vi kämpar för att så många medborgare som möjligt ska få vetskap och insikt om hur skadlig agrokemindustrin kan vara.
Jenny Nilsson lägger extra stor vikt vid TTIP-avtalet, det frihandelsavtal mellan EU och USA som i dagsläget är under förhandling. 
– I sin nuvarande form kan de slå mot den svenska landsbygden, matproduktionen, ekonomin och miljölagstiftningen, säger hon. ”March against Monsanto” är en uppmaning till handling.
 
Publicerat