Övrig kultur

Veckans boktips, vecka 21

"Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona" av Anneli Jordahl.

Året är 1959 och Mona, en ung kvinna från Dalarna, har fått en tjänst som hembiträde hos ett ungt par i Östersund. Mona föreställer sig Östersund som New York, en stad där allt händer, och förväntningarna är höga. Hon ska dansa, gå på konditori och bio, och kanske kommer hon att träffa en massa stiliga militärer!

Paret hon hamnar hos, Britt och Ove, inviger Mona i musikens värld. Ove spelar i ett jazzband och tar med henne på dansbanor där hon får paradplatsen, längst fram vid scenen. Och på scenen finns den blyge gitarristen som Mona blir handlöst förälskad i. Till en början är allt som en saga, men när Mona blir gravid förändras allt.

Helt plötsligt står hon ensam i ett samhälle präglat av klasskillnader och förutbestämda möjligheter. Abort var fortfarande förbjudet och hederskulturen slog hårt mot ensamstående tonårsmödrar. Men Mona är inte den som ger upp!

Detta är ett fantastiskt tidsdokument och är man det minsta intresserad av kvinnans situation genom tiderna är detta ett ”läsmåste”!
/Lina, Arkenbiblioteket

 

Publicerat