Film-TV-Radio

Filma – och tävla

Fram till 25 maj tas bidrag emot till filmtävlingen Dogmatriangel 2015, som ingår i Filmfestival X 3 på Sliperiet 30 maj.

Filmfestival X 3 är titeln på ett arrangemang på Sliperiet lördag 30 maj, där filmen står i centrum.
– Vi startade ett filmnätverk för ett halvår sedan, på initiativ av Marie Buhr, och vi började diskutera om att arrangera en filmfestival här i Ö-vik. Alla var överens om att vi ville ha både en festival och en tävling, säger Bobby Andersson, filmlärare på Kulturskolan som sedan augusti i fjol driver en filmskola på Sliperiet.

Det genomgående med filmfestivalen, som man hoppas ska bli årligt återkommande, är att den alltid är tredelad. Först blir det visning av kortfilmer som skapats i närområdet, i år visas bland annat film som gjorts på filmskolan, och därefter ska tävlingen Dogmatriangel 2015 avgöras.

Tävlingen är öppen för alla och den film man vill tävla med ska vara mellan 3 och 6 minuter lång, och dessutom innehålla tre element – gummihandskar, ett badkar och repliken ”Är det din häst?”. Senast 25 maj ska tävlingsbidragen skickas in via Sprend till kulturskolanovik@gmail.com. Man kan också länka till Youtube eller Vimeo och man först laddar upp bidraget på nätet.

– Efter tävlingen blir det filmvisning av en särskild genre. I år är det steampunk och vi ska visa närmare tio olika titlar, säger Bobby.
På programmet står bland annat Anthony Lucas Oscarsnominerade ”The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello”. Lokala filmaren Anna Tjernström ska också berätta om arbetet bakom sin dokumentär om modedesignern Anton Hörnfeldt, den tidigare ö-viksbon som numera håller till i New York.

(Steampunk – ångpunk – är en typ av science fiction och estetik som grundar sig på till exempel ångmaskiner, luftballonger, mekaniska maskiner och annan teknik där det karaktäristiska är teman och material som synlig mekanik, kugghjul och mässing.)

Publicerat