Utställning

Ola Marklund – en uppfinnare

Skulptören Bror Marklunds son ställer ut på Örnsköldsviks Museum och konsthall.

När besökarna sätter sig i konstverket "The musical chair" uppstår ljud med hjälp av kroppsvärmen och ett nätverk av citrobner, som fungerar som batteri, och i en glasmonter ett par meter från stolen bildas mönster i salt av de ljudvågor som uppstår.

Ola Marklund visar sig vara något av en "Oppfinnar-Jocke" med förkärlek för tekniska lösningar och han visar sin "Midi pipe organ", med orgelpipor från 1700-talet som drivs genom att veva på en gammal pump som förser piporna med luft.

Leonardo Fibonaccis talserie – 1,1,2,3,5,8,13, där nästa siffra är summan av de två tidigare – återkommer i flera verk. Dels i altartavlan "Fibonacci", en triptyk, men också i "Vinegar battery", ett räkneverk som drivs av en serie ihopkopplade behållare fyllda med vinäger. Och det som konstverket hela tiden räknar är förstås Fibonaccis talserie, i all oändlighet.

Ola Marklund visar också olika verk i blyinfattat glas, etsningar på koppar och zinkplåt i denna spännande utställning, som pågår till och med 13 juni.

 

 

Publicerat