Utställning

Grafik, måleri och klotter

Kåre Henriksson ställer ut på Galleri Lokomotiv.

Klotter är knappast ett smickrande ord när man pratar om konst, men i det här fallet är det konstnären själv – Kåre Henriksson – som valt ordet till titeln på den utställning som i morgon, lördag, öppnar på Galleri Lokomotiv.

Kåre Henriksson, Frösön, är kanske mest känd som kolorist i det stora formatet. Det känns som om hans måleri kräver stora ytor, och ibland blir det riktigt stort – som hans målade glasutsmyckning ”Vågen” på Göteborgs tingsrätt i Ullevi Park.

I Galleri Lokomotiv hos ÖKKV i Kulturfabriken är utrymmet inte det största tänkbara för Kåres konst och därför blir det mer än akrylmåleri i storformat. Det blir – som titeln antyder – grafik, måleri och klotter.
– Klotter är ju – klotter. Men det hänger ihop på något sätt, det bildar någon form av rörelse. Så är det också i collagen jag visar, säger Kåre, som har sin ateljé på Härke Konstcentrum på Frösön, inte långt från Wilhelm Peterson-Bergers hem Sommarhagen.
– Framförallt är det måleriet jag jobbar med, men jag har alltid hållit på med grafik. Etsningar på koppar, den gamla klassiska tekniken.

Kåre är också känd som konstnären bakom de årliga affischerna till Östersunds publikdragare Storsjöyran.
– Jag gör min 23:e affisch i år, det har blivit en lång period. Det är roligt.

Kåre Henrikssons ”Grafik, måleri och klotter” har vernissage lördag 12-15 och visas därefter fram till och med 30 maj.

 

Publicerat