Näringsliv

Stort intresse för Egypten

Byggprojekten avlöser varandra i centrala Örnsköldsvik och snart tas första spadtaget till nya Egypten i kvarteret Nygatan-Fabriksgatan-Viktoriaesplanaden.
– Intresset är stort och det är vi såklart glada över, säger byggchefen Helena Morin.

Även om affären än inte är riktigt fullbordad och detaljplanen återstår räknar entreprenören Byggsigurd med att tidsplanen ska hålla, vilket innebär byggstart någon gång i september.

I den planerade första etappen handlar det om 93 nya lägenheter av totalt 150 och i slutet av mars drog försäljningen av de kooperativa hyresrätterna igång. I skrivande stund är 65 procent av lägenheterna tecknade, vilket anses vara bra siffror.
– Absolut. Vi behöver närmare 75 procent för att vara på den säkra sidan och med tanke på tidpunkten ser det lovande ut. Det är också roligt att konstatera att bland intresseanmälningarna finns det såväl unga som äldre, säger Helena Morin.

Förutom en-, två-, tre- och fyrarumslägenheter kommer nybygget innehålla tilltagna gemensamhetslokaler längst upp i byggnaden. Mötesplatser som samtliga bonde har tillgång till.
– Det här är en spännande boendeform som jag tror att många kommer att uppskatta. I planeringen för takterrasserna finns boulebana, växthus, bastu och möjligheter för exempelvis motionsaktiviteter och grillkvällar, säger Byggsigurds vd Anders Nordin.
Han tror att den kooperativa hyresgästföreningen är en bra lösning:
– Det är i mina ögon ett tryggt och ekonomiskt klokt val. Dessutom kommer medlemmarna i föreningen att få ett starkt inflytande. Inte minst kring hur gemenskapsutrymmena ska utnyttjas på bästa sätt.

När Örnsköldsvik så småningom byter skepnad från sensommar till höst räknar Byggsigurd med att på allvar starta byggprojektet. Och går allt enligt planerna flyttar de första hyresgästerna in ett drygt år senare.
– Vi återanvänder det gamla stadshuset och utvecklar byggnaden för ett nytt ändamål. Jag tror att det kommer bli en rolig och intressant resa, säger Helena Morin.

Hon och Anders är väl medvetna om att stadsförtätning är en tydlig trend som inte ser ut att upphöra.
– Det är såklart negativt för landsbygden, vilket i sig är ett problem. Men de satsningar som har gjorts och de som planeras i Örnsköldsvik är ändå jättebra för kommunen i stort. Vi kommer få fler som vill flytta hit och då handlar det om hur vi ska kunna förtäta och växa samtidigt som vi skapar positiva livsmiljöer för invånarna, säger Anders Nordin.

 

 

Publicerat