Näringsliv

Landsbygdsutveckling med leadermedel startar

Lokalt ledd utveckling Höga Kusten, som omfattar Härnösands kommun, Kramfors kommun, Sollefteå kommun och Örnsköldsviks kommun, finns med bland de 48 leaderområden som fått sin utvecklingsstrategi godkänd av Jordbruksverket.

Nu startar arbetet med att bygga upp den organisation som behövs för att få de 44 miljoner kr (inkl medfinansiering från kommunerna) man tilldelats i medel att på bästa sätt arbeta för utveckling på landsbygden.

Lokalt ledd utveckling Höga Kusten är arbetsnamnet på det nybildade leaderområde som är resultatet av sammanslagningen av de tidigare leaderområdena Leader Höga Kusten och Leader Sollefteå. De områdena har var för sig arbetat med landsbygdsutveckling under EU:s programperiod 2007 – 2013.

För det nya leaderområdet har en utvecklingsstrategi processats fram genom ett intensivt arbete under hösten 2014. Utvecklingsstrategin är i praktiken en handlingsplan med inriktning och målsättningar för arbetet i leaderområdet under programperioden 2014 – 2020.
Bakom utvecklingsstrategin står ett partnerskap bestående av de fyra kommunerna, Höga Kusten Turism AB, Landstinget Västernorrland och Västernorrlands idrottsförbund.

Lokalt ledd utveckling Höga Kusten ska arbeta för en hållbar näringslivsutveckling och för attraktiva boende- och besöksmiljöer. Den övergripande tanken är att arbetet ska bidra till hållbar tillväxt och en breddad arbetsmarknad.

 

Publicerat