Du är här

2015-04-28 - Onside med Jonas
  • Inte denna gången heller, Daniel. Foto: Håkan Nordström
  • Nej, inte igen, Henrik. Foto: Håkan Nordström

Även detta försök åt skogen

Daniel och Henrik Sedins Vancouver Canucks åkte nyligen ut från NHL-slutspelet och missade därmed chansen till att lyfta Stanley Cup-bucklan för första gången även denna gång. Jämförelsen till detta öde hittar jag hos en annan stor profil, nämligen Zlatan Ibrahimovic.

Det största att vinna som fotbollsspelare på klubbnivå är Champions League. Men det är inte många svenska som vunnit titeln, senast var Henrik Larsson, när Barcelona vann 2006. Zlatans stora mål i karriären har alltid varit glasklart, jag citerar honom själv, ”jag gör allt för att vinna den här jävla Champions League”. Men om jag ska strö salt i såret så har han aldrig varit riktigt nära, i år med sitt PSG blev det respass mot Barcelona. Närmaste gången var 2009/10 när han spelade med, just det, Barcelona och laget åkte ut i semifinal mot Inter.

Att vinna Stanley Cup borde vara en dröm hos varje ishockeyspelare. Jag tror Daniel och Henrik Sedin också delar den drömmen, men trots att de har spelat i Vancouver sedan 2000 så har försöken varit förgäves. Den här säsongen blev Calgary Flames för svåra i åttondelsfinalen, men om jag ska vara ärlig så tycker jag laget har varit för dåligt de senaste säsongerna för att orka gå hela vägen. Tvillingarnas bästa läge hittills till Stanley Cup-vinsten kom 2010/11 när Vancouver var i final mot Boston, men även om det såg bra ut långa stunder så förlorade Vancouver ändå den avgörande finalmatchen.

Om jag fortsätter jämförelsen, fast då i en mer positiv anda, så är det ju ändå vinnare jag talar om. Både Daniel och Henrik har vunnit NHLs poängliga i grundserien, en helt otrolig bedrift enligt mig. Det är bara tre svenskar som lyckats med detta i historien, vem är den tredje då undrar du? Jo, Foppa, såklart! Och alla tre är från Örnsköldsvik. Galet! I bagaget finns det även varsitt VM och OS-guld.

Zlatan Ibrahimovic har spelat i flertalet klubbar i Europa och vunnit ligan i alla dessa, imponerande minst sagt. Han har vunnit skytteligan flera gånger och har en hög med individuella priser (som skulle täcka en hel A4-sida om allt skulle redovisas).

Men även om Zlatan och Sedinarna har vunnit mycket genom åren så saknas det ändå något i prisskåpet och tyvärr så tror jag deras prisskåp får fyllas upp med något annat. Jag tror deras chans till att vinna Stanley Cup respektive Champions League får stanna vid en dröm. Jag hoppas jag har fel. Jag om någon skulle bli otroligt glad för deras skull om drömmen slår in.    

 

Dela med dig av denna artikel på: