Näringsliv

SEKAB-etanol ska värma IKEA

Bergvärme med etanol från SEKAB ska värma IKEA-varuhuset och IKEA Centres shoppingcenter i Umeå. Sammanlagt levererar man minst 20 000 liter andra generationens etanol till anläggningen.

– Miljöaspekten var viktig för IKEA när de valde just bergvärme. Med andra generationens etanol i systemet blir det ännu mer miljövänligt, säger Sofia Domeij, marknads- och säljansvarig på KS Geoenergi som installerar bergvärmen.

Just nu byggs det ett nytt IKEA Centres shoppingcenter ihopkopplat med ett IKEA-varuhus. Den totala bruttoarealen på cirka 80 000 kvadratmeter kommer att värmas och kylas med bergvärme.

Det finska företaget KS Geoenergi har borrat 145 stycken energibrunnar. Etanolprodukten Thermol ska användas för att transportera värme, eller kyla när det behövs, från energibrunnarna och vidare till shoppingcentret. Thermol tillverkas av andra generationens etanol, framställd från skogsindustrins avfall och restprodukter.

– Vi är väldigt glada att KS Geoenergi har valt att använda Thermol från SEKAB. Andra generationens etanol har extremt bra klimategenskaper och bryts dessutom snabbt ner i naturen, säger Ulrika Sondell, affärsområdeschef på SEKAB.

Totalt kommer 100 000 liter Thermol utspädd med vatten att cirkulera i de 200 meter djupa energibrunnarna. Av det är 20 000–25 000 liter ren etanol.

– Genom bergvärme får man ut tre till fem gånger så mycket energi som behövs för att driva värmepumparna. På en så här stor anläggning är därför kostnaden för installationen snabbt hemräknad, då man har en låg energianvändning när systemet väl är igång, säger Sofia Domeij på KS Geoenergi i Sverige.

Shoppingcentret och IKEA Umeå beräknas öppna under våren 2016.

 

Publicerat