Utställning

Samisk sömnadstradition

Kolten – vår kod och historia. Ny utställning öppnade på Örnsköldsviks museum & konsthall idag.

Samiska koltar, både ”in natura” och på bild. På Örnsköldsviks museum kan man nu beskåda den samiska sömnadstraditionen. Ett antal medlemmar i föreningen Orrestaare Saemien Sibrie, Örnsköldsviks sameförening, har själva sytt sina koltar – dräkter som representerar en rad olika sametrakter som Vilhelmina, Klimpfjäll, Raukasjö, Jukkasjärvi och Dikanäs.

– Vi hade en kurs där Anna-Stina Svakko – Sápmis främsta koltsömmerska – lärde oss allt om koltarnas språk och varför vi syr si och så. Men hennes kunskap har vi kunnat sy våra egna koltar, säger Birgitta Ricklund, ordförande i Orrestaare Saemien Sibrie, som själv bär en kolt från hennes egna hemtrakter Saxnäs.
– Kolten är inte bara ett smycke att ha på sig, det här är de kläder vi samer lever i. Kläder med funktioner. Nu har vi ”festkolt’n” på oss, och nu gäller det för oss att också sy en arbetskolt.

Maggis Frisk, museiintendent, öste under vernissagen beröm över sameföreningens arbete.
– Jag är så imponerad av föreningen, det har hänt massor sedan den startade. Numera firar vi den samiska nationaldagen, vi har Orrestaare marknad här på museet och nu även den här utställningen, säger Maggis.

Birgitta Ricklund är också glad över att så många samer anslutit sig till föreningen, och att de är stolta över sina rötter.
– Det är en högtidsdag att få öppna den här utställningen. Att kunna förädla vår kultur genom våra koltar, och att lyfta fram att det finns många samer här i Ö-vik, säger Birgitta.

Utställningarna på museets tredje våning känns nu väldigt välplanerade. Först öppnade ”Rosebud Sioux – ett folk i förvandling” om siouxindianernas reservat Rosebud i Syd-Dakota, sedan ”Arktisk skinnberedning – ett kulturarv” med läderkonstnären Lotta Nelson Rahme, och nu kompletteras dessa två av ”Kolten – vår kod och historia” om samernas sömnadstradition.

 

Publicerat