Ungdom

"Fritidsbank" på gång i Ö-vik

Socialdemokraterna i Ö-vik vill lägga ett förslag om att kommunen inför en "fritidsbank" eller liknande "lånecentral" där alla, men med fokus på barn och unga, kostnadsfritt kan låna sport- och fritidsutrustning.

Under de senaste åren har ett antal kommuner startat upp verksamheter för att möjliggöra för fler att utöva idrotts- och andra friluftsaktiviteter, en så kallad "fritidsbank". Denna "bank" innebär att man där kan låna sport- och fritidsutrustning kostnadsfritt. Detta har organiserats i samverkan mellan kommunerna och olika ideella aktörer, föreningar etc.

Syftet är att uppmuntra barn och ungdomar till spontanidrottande och att bidra till en mer hållbar miljö där man tar tillvara på prylar som andra kan ha glädje av. Detta koncept bygger på tre principer; alla får låna, allt är gratis och fokus på miljö.

Man vill nu ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten att tillsammans med ideella aktörer, föreningsliv m.fl. inrätta en "fritidsbank" som kan verka efter ett liknande koncept som idag bedrivs i ett flertal kommuner

 

Publicerat