Övrig kultur

Veckans boktips, vecka 15

"Resan som började med ett slut" av Zulmir Becevic

"Resan som började med ett slut" kretsar kring tolvårige Nino som tillsammans med sin familj tvingats fly från Bosniens krig och oroligheter till Sverige.

Berättelsen tar sin början i en trygg familj som står stadigt sida vid sida. Men det nya livet i Sverige börjar tära på familjen alltmer och Ninos pappa blir alkoholiserad och börjar misshandla familjen psykiskt. Ninos tillvaro vänds upp och ner och hans mamma kämpar för att skapa trygghet i kaoset. Mitt i alltsammans står Nino tillsammans med alla problem och möjligheter som uppkommer.

Romanen behandlar teman om utanförskap och sökandet efter identitet. Den tar upp många olika aspekter av livet där kärleken går som en röd tråd genom berättelsen. Dels kärleken till sig själv, till sina kompisar och sin familj men kanske framförallt kärleken till Jessica, den etniskt svenska tjejen som Nino blir förälskad i. Nino försöker att hitta sin plats på flyktingförläggningen i Göteborg, får många nya vänner och startar rockbandet ”Svarta skallar”. Relationen mellan språk och identitet genomsyrar romanen från början till slut.

Det är en spännande och hoppfull läsning som erbjuds där slutet på ett liv och en identitet flätas samman med början av ett nytt liv och en ny identitet. Romanen gestaltar ett osentimentalt möte med fördomar och rasism och är på många sätt väldigt tänkvärd.
Författaren Zulmir Becevic (född 1982) kommer, precis som Nino i boken, från Bosnien Hercegovina. Becevic flydde till Sverige som barn och "Resan som började med ett slut" är författarens debutroman. 2006 nominerades romanen till priset Slangbellan för årets bästa ungdomsboksdebut.

(Arkenbiblioteket)

 

Publicerat