Friluftsliv

Vi är Sveriges främsta friluftsfantaster

Film, litteratur och resande är norrlänningarnas vanligaste intressen. De är också mest intresserade i landet av skidåkning, friluftsliv, löpning, jakt, fiske, ishockey och astrologi.

Det visar rapporten Intressekompassen 2015 som kartlagt svenskarnas intressen och bygger på en ny TNS Sifo-undersökning. Bakom rapporten står Sveriges ledande tidskriftsförlag.

Norrlänningarna (Kiruna/Gällivare, Haparanda/Kalix, Luleå/Boden, Piteå, Lycksele, Skellefteå, Umeå, Östersund, Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand/Kramfors, Sundsvall) har i snitt sex intressen och lägger cirka 925 kronor i månaden på sina intressen. De ägnar i snitt 53 minuter om dagen eller 27 timmar i månanden åt sina intressen. Film, litteratur och resande toppar listan över de vanligaste intressena, följt av mat, friluftsliv och skidåkning.

Norrlänningarna är mest intresserade i landet av skidåkning, friluftsliv och löpning - var fjärde norrlänning har dessa intressen. Ingen annanstans i landet är heller intresset för jakt och fiske så stort som i norra Sverige. Att Norrland är hemort för flera stora ishockeyklubbar märks då norrlänningarnas intresse för ishockey också är högst i landet. Det är även möjligt att de långa mörka vintrarna ligger bakom landets största intresse för astrologi.

– Norra Sverige är ett mecka för alla som är intresserade av friluftsliv. Ingen annan del av Sverige erbjuder så bra förutsättningar för bland annat skidåkning. Det beror såklart på att snötäcket är mer tillförlitligt i norra Sverige än i övriga landet. Vi har många läsare i norra Sverige men det är också tydligt att det finns en outdoor-trend i andra delar av landet och att de norra Sverige lockar, säger Ingalill Forslund, chefredaktör för tidningen Utemagasinet.

Människor och tidningar inspirerar till nya intressen
Vi får upp ögonen för nya intressen när vi träffar nya människor (41 %) och får tips från familj och vänner (35 %). 21 procent av svenskarna har också blivit nyfikna på nya intressen efter att ha läst en tidskrift. En av fem svenskar uppger också att tidskriftläsande är en del av att ägna sig åt sitt intresse.

Publicerat