Näringsliv

7 tecken på att du inte ska starta eget

Funderar du på att bli entreprenör? Läs detta först.

1. Du bryr dig om människors känslor.
Som en framgångsrik entreprenör gäller det att ta många tuffa beslut, och du kommer att såra människor och bli ovän med många. Människor som Steve Jobs och Bill Gates har väckt stor beundran men om du läser på om dem så inser du att de inte varit älskade av alla.

2. Du gör det för att bli rik.
Även om det är sant att entreprenörskap är det tredje mest effektiva sättet att blir rik (stora arv och att gifta sig till rikedom ligger före) är det få entreprenörer som bygger upp en stabil förmögenhet. Är pengarna drivkraften bör du överväga andra alternativ.

3. Du tror Draknästet kan hjälpa dig att bli entreprenör.
Det populära tv-programmet Draknästet riktar sig till entreprenörstyper, men egentligen handlar det bara om underhållning och exponering av kända investerare. Entreprenörer med goda planer kan enkelt hitta villiga investerare utan att riskera att förnedra sig i tv.

4. Du tycker inte om att bli utmanad.
Det råder ingen brist på passionerade entreprenörer som tror på sina idéer och sin väg till framgång. Men den vägen innehåller både misslyckande och lärande. De mest framgångsrika entreprenörerna är inte de som optimistiskt tror att deras idéer kommer att fungera oavsett vad som händer. Är du inte redo för utmaningar och misslyckanden så är entreprenörskap inget för dig.

5. Du vill förändra allt.
Vi älskar historier om personer eller företag som gjort enorma förändringar och förbättringar, men de är inte vanliga. Alltför många har spenderat sina bästa år, och alla sina pengar, på att försöka skapa stora samhällsförändringar. De mest framgångsrika entreprenörerna har i stället undersökt hur världen och marknaden fungerar och sedan skapat ett företag som bygger på det befintliga systemet.

6. Du tror att du ska bli en ny Steve Jobs, Mark Zuckerberg eller Ingvar Kamprad.
Visst är det bra att beundra framgångsrika entreprenörer men de allra flesta har inte kompetens eller talang för att nå lika långt. Det är ytterst få som har resurser, timing och kunskap för att bli enormt framgångsrik. Chansen att du ska bli en ny Bill Gates är försvinnande liten.

7. Du sover hellre.
Många tror att det är bekvämt att vara egenföretagare, men i verkligheten handlar det om hårt slit under långa arbetsdagar. Ytterst få egenföretagare har förmånen att jobba 40-timmarsvecka, ofta handlar det om det dubbla.

(fakta Inc.com)

 

 

Publicerat