Utställning

Se en utställning under påsklovet

Många pågående utställningar just nu.

På Örnsköldsviks museum & konsthall pågår en rad intressanta utställningar.

Rosebud Sioux - ett folk i förvandling. En utställning med fotografier tagna mellan 1887 och 1936 på  siouxindianernas reservat Rosebud i Syd-Dakota av svensk-amerikanen John Anderson. Hans fotografier visas tillsammans med en grupp samtida porträtt av ättlingar till några av de stammedlemmar som John Anderson fotograferade. Fem samtida fotografer har mellan 1970 och 2008 fotograferat dessa ättlingar och bidragit med sina fotografier till utställningen. I utställningen ingår också ett trettiotal nytillverkade föremål. (Pågår till 19 september.)

Arktisk skinnberedning – ett världskulturarv. Utställning med läderkonstnär Lotta Nelson Rahme. Traditionell kvinnlig skinnberedningskonst hos inuiter och indianer i Kanada, ainufolket i norra Japan samt av samer i Sverige och Norge. Utställningen vill väcka intresse och förståelse för skinnberedningen som hantverk och att visa på att kunskaperna om hur en dräkt eller ett föremål tillverkats kan vara lika viktigt att bevara som själva föremålet. (Pågår till 12 september.)

Mountain Dew – Linda Bäckström. Linda Bäckström skildrar med sina verk en traditionell maskulin värld, som bygger på den romantiska idén om öppna vidder och den ensamma cowboyen. I modern fattning blir det den ensamma truckern, vars arbete är både livsstil och identitet. (Pågår till 18 april.)

Valea Seacă – ogräsets hemvist. Elin Holmberg och Leif Wikberg arbetar som journalister vid Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland. Två tidningar som strax före jul 2014 beslöt att i samarbete med biståndsorganisationen Hoppets Stjärna genomföra en vedkampanj för att hjälpa romerna i Rumänien. Gensvaret från privatpersoner och företag var stort. Över en halv miljon kronor samlades in och 100 utsatta familjer fick ved och värme över vintern. I januari reste Elin och Leif ned till Rumänien och till Valea Seacă, en fattig by vid Karpaternas fot nära gränsen till Moldavien. Här kämpar den romska minoriteten för sin överlevnad - en kamp som ofta handlar om liv eller död. Hur hade veden tagits emot och hur kan den bli symbol för nystart och förändring? Journalisterna försökte skildra romernas vardag, och sökte svar på varför de i generationer varit hänvisade till ett liv i fattigdom och utanförskap. (Pågår till 18 april.)

Nolavonda – historiesamlarna. Från planeten Nolavonda har de kommit för att underforska på människan, det mystiska folket på den blå planeten. Nolavondas livkartläggare vill se hur vi lever, särskilt hur barnen har det. På Nolavonda finns inga barn, man föds vuxen. I sitt stora rymdskepp har de samlat ihop lite av varje. Genom sin ihopsamlare skär de helt enkelt loss bitar av verkligheten och staplar på skeppet. Med krympningsmojängen kan de få med sig extra mycket. För Nolavondierna har tiden ingen betydelse. De rör sig fritt genom vår historia. Den här gången har de plockat godbitar här omkring, från ett par århundraden.

På Galleri Lokomotiv (ingång från Resecentrum) visar Leif Wikberg fotografier under rubriken "I rörelse". (Pågår till 18 april.)

På Ödbergska Gården visar Anna-Karin Häggström små underfundiga tuschteckningar. (Pågår hela april.)

 

 

Publicerat