Du är här

2015-03-12 - Utställning
Foto: Håkan Nordström

En beskrivning av USA

Ny utställning på Örnsköldsviks museum & konsthall öppnar på lördag.

2013 gick Bror Marklund-stipendiet till Linda Bäckström, Stockholm. Nu på ördag, 14 mars, öppnar hennes utställning Mountain Dew på Örnsköldsviks museum & konsthall.

”Juryn uppskattar hennes strävsamma arbete med att tämja ett material. Vi vill ge henne möjlighet att experimentera vidare med sina arbetsmetoder och ser fram emot resultatet av hennes strävan.”
Så löd motiveringen när Linda Bäckström fick Bror Marklund-stipendiet på 30 000 kronor 2013. I stipendiet ingår också en separatutställning och nu är det dags.

Linda Bäckströms utställning ”Mountain Dew” (namnet på en kolsyrad dryck) grundar sig på begreppet ”The American way of life” – något som beskriver USA som ett land som utmärker sig socialt, ekonomiskt och kulturellt. Landet med de obegränsade möjligheterna, med drömmen om frihet och tron på att alla kan lyckas.

Konstnären intresserar sig för USAs kultur och subkulturer och i utställningen visas föremål som ska få betraktaren att associera till den stora friheten, den romantiska nationalismen och den obrutna viljan att överleva mot alla odds – och att lyckas.

Linda Bäckström vill skildra en traditionell maskulin värld som bygger på den romantiska idén om öppna vidder och den ensamma cowboyen. I modern fattning blir det den ensamma truckern, vars arbete är både livsstil och identitet.

Hon arbetar med aluminium och fogskum, och precis som utmaningen för USA var (och är) att tämja naturen så är Lindas utmaning att tämja det material hon använder. Det blir en del experimenterande och arbetets processer går inte alltid att förutse. Hon syr sina formar i tyg och materialet som gjuts i tygformarna låter sig inte kontrolleras till fullo.

Bilar har en särställning i den amerikanska kulturen, den står för frihet och oberoende, och ger både status och självkänsla. I Mountain Dew är ett centralt verk också en bil – en Chevrolet Nova SS i originalstorlek, men i Linda Bäckström egen tappning. Ett av de största utställningsföremål som visats på museet, det var faktiskt med en hårsmån som bilen gick in genom porten i utställningslokalen.

Vernissage är det lördag 14 mars klockan 12, då medverkar också konstnären. Utställningen visas till och med 18 april.

 

Dela med dig av denna artikel på: