Du är här

2015-02-24 - Teater
Mårten Andersson. Foto: Pressbild

Festade för mycket

Mårten Andersson på Folkan Teater nu på lördag, 28 februari. Läs en intervju här.

Efter 20 år av galna festkvällar, ytlighet och flyktbeteende valde underhållaren Mårten Andersson att ändra på sitt liv. 28 februari kommer han till Folkan Teater med sin succéföreställning ”Under ytan”.

Om en normal människa vaknar upp på morgonen, liggande på köksbordet med pommes frites och räksallad i håret och en gin tonic i handen skulle hen förmodligen tänka: ”Det här är inte bra. Jag borde ta tag i mitt liv”. Det gjorde inte komikern Mårten Andersson. Han tänkte högt: ”Det där är vad jag kallar en bra tisdag!”

– Jag hade ett osunt förhållande till alkohol, varenda helg gick jag ut och festade och jag hade ångest för att jag festade för mycket och till slut orkade jag inte. Livet är för kort för att gå omkring och må dåligt, säger Mårten som bestämde sig för att sluta dricka.
– Efter lång och otrogen tjänst tyckte jag att nu faan räcker det. Jag skulle fylla 40 och kände att jag var någonstans halvvägs i livet. När jag lagt halva mitt liv på att festa skulle jag kanske överväga att leva ett annat liv andra halvan, om jag nu blir 80.

Mårten tänkte ändra sitt liv precis på sin 40-årsfest men han började redan tre månader innan. 2 februari i år hade han varit utan alkohol i ett år.
– Jag har känt att det blivit en ickefråga för mig, jag tänker inte ens på det längre. Det har hänt så otroligt mycket positiva saker sedan jag tog bort alkoholen ur mitt liv och just nu känns det inte värt att prova njutningen av att ta ett gott glas vin.

Enmansföreställningen ”Under ytan” handlar om Mårten Anderssons eget liv, men han är noga att påpeka att han inte vill komma med några pekpinnar om hur man ska leva.
– Har man ett bra liv och är ärlig mot sig själv så är det bra. Själv var jag väldigt trött på att dra mer eller mindre begåvade skämt, det har jag gjort under 15 år. Jag kände att jag ville få folk att ta med sig något mer, ge dem en föreställning med mycket mer hjärta i.

Med sin föreställning vill Mårten inspirera folk att ta hand om sig själva, något han känner är viktigt nu när mobbning, främlingsfientlighet och näthat ökar.
– Det är humor blandat med ett budskap. Är man norrlänning tycker man nog det är kul, jag driver hårt med stockholmare, stress och ytlighet. Det blir massor av skratt och eftertanke, och kan jag utnyttja mitt kändisskap att påverka unga eller äldre människor att börja ta tag i sitt eget liv så har jag gjort något jag kan vara stolt över.

Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riksteaterförening.

 

Dela med dig av denna artikel på: