Hörnan

Krönika: Hatet och kärleken ryms i samma tro

Här kan du läsa veckans upplaga av Hägglunds Hörna från tidningen.
”Döda avgudadyrkarna var ni än finner dem, och ta dem till fånga, och belägra dem och lägg er i bakhåll för dem.”
 
”För dem som förnekar Herren skall kläder av eld skäras till och skållhett vatten ösas över deras huvuden.”

”Om ni avvisar mig, kommer jag i min tur att avvisa er i vredesmod och straffa er sjufalt värre för era synder. Ni skall bli tvungna att äta era söners och döttrars kött!”
 
”Så säger Herren Gud: Båda upp en skara mot dem och utlämna dem åt skräck och plundring. Skaran skall stena dem och stympa dem med sina svärd, döda deras söner och döttrar och bränna ner deras hus.”
 
Du har just läst fyra gudomliga uppmaningar. De två första är från Koranen (Sura 9:5 och Sura 22:19).
Det tredje och fjärde är från Bibeln (3 Mos 26:27-29 och Hes 23:46-47).
Hur ska den som kallar dessa religioner kärleksfulla kunna förklara det här?
 
”Du skall älska din nästa som dig själv. Kärleken vållar inte din nästa något ont. Kärleken är alltså lagen i dess fullhet.”
 
”Visa godhet mot era föräldrar och nära anförvanter, mot de faderlösa och de behövande, mot grannen som står er nära och grannen som är främling, mot vännen vid er sida och mot vandringsmannen.”
 
Plötsligt blev allt mer komplicerat! Det första citatet ovan är hämtat från Bibeln (Rom 13:9-10) och det andra från Koranen (Sura 4:36). Båda genomsyras av ett gränsöverskridande kärleksbudskap.
Hur ska den som kallar dessa religioner hatiska kunna förklara det här?
 
Mer än hälften av jordens befolkning är antingen kristen eller muslimsk – och den överväldigande majoriteten av dessa 3,8 miljarder människor håller kärlek högre än hat. Den som vill kan ta fasta på bibeluppmaningen att ”den som smädar sin far eller sin mor skall dö” (Matt 15:4) men desto fler högaktar orden ”Älska era fiender och be för dem som förföljer er”. (Matt 5:44).
Vi måste skilja på Bibeln och religionen kristendom, liksom på Koranen och religionen islam. Bibeln och Koranen, såväl som Macbeth och Wikipedia, kommer alltid att kunna tolkas olika beroende på vad läsaren söker. Har du hat i hjärtat blir du immun för ord om kärlek men kommer fastna för varje ord som rättfärdigar våld. Därför blir det lika fel att svartmåla en hel religion som att vitmåla den.

Det är ett problem när islam framställs som en våldsam religion, eftersom det synsättet drabbar den enorma majoriteten av fredliga muslimer. Det är också ett problem när islam framställs som en rakt igenom fredsälskande religion, utan minsta kryphål för våldsamhet i den heliga skriften – för även det går ut över fredliga muslimer. De svenskar som får höra att varje påstående om våldsuppmaningar i Koranen är lögn kan genom en snabb googling dra slutsatsen att det inte stämmer – och i det ögonblicket föds konspirationsteorier. Varje gång den militanta islamismen beskrivs som helt frikopplad från koranens läror ansluter sig ytterligare några svenskar till övertygelsen att ”PK-media” försöker dölja sanningen om vilket stort hot islam är.
 
Min sanning är en annan: Koranen uppmanar till våld – och Koranen uppmanar till godhet och barmhärtighet. Extremisterna väljer att sätta våldet i centrum, men majoriteten av 1,5 miljarder muslimer har valt att bygga sin tro kring fredsbudskapet. Även 2,3 miljarder kristna följer en bok som ger utrymme för grymhet, men religionsutövare världen över låter Jesu ord om det dubbla kärleksbudskapet utgöra ledstjärnan.

Så för Guds skull, låt varken IS eller Ku Klux Klan definiera vad det innebär av vara muslim och kristen.
 
 
Publicerat