Övrig kultur

Ny storsatsning i Köpmanholmen

Tisdag 24 februari kan du ta del av planerna på Köpmanholmens Fabriksträdgård under föreläsningen "En trädgård som livets verkstad – om framtidens trädgårdar" på Holmengården 18.30.

Täppan, Piren, Kryddsalen, Utställningssalen och Sommarsalen. Fem trädgårdsrum som ska bli stommen i Köpmanholmens Fabriksträdgård.
Tisdag 24 februari kan du ta del av planerna på Holmengården i Köpmanholmen, då även Lars Krantz – trädgårdens mästerdirigent – håller en föreläsning om Wij Trädgårdar.

Efter sommarens invigning av natur- och skulpturparken Herrgårdsudden, en del i projektet High Coast Art Valley, kommer nu nästa storsatsning i Köpmanholmen. En besöksträdgård i det gamla fabriksområdet, en permanent konstinstallation av växter och objekt som i samverkan med andra befintliga satsningar ska skapa ett spännande och originellt besöksmål för turister. Tanken är att trädgården ska bestå av såväl konst som en kombination av nutida och historisk brukskultur.
– Det kanske låter pretentiöst, men vi tänker oss att Köpmanholmens Fabriksträdgård ska ge en mening åt det här området som idag bara är ett gigantiskt mellanrum mellan kajen och Herrgårdsudden, en ickeplats, säger Eva Skåreus som tillsammans med Katarina Arnquist gjort en förstudie som ligger till grund för den kommande satsningen.

Idéerna startade när Eva Skåreus sommaren 2011, tillsammans med ett 30-tal boende i Köpmanholmen, planterade 440 dahlior och 120 silverekar i form av ett hjärta – Köpmanholmens hjärta.
– Då blev det tydligt för mig att alla människor som kom och pratade med mig talade om de gamla fabriksbyggnaderna som om de fortfarande fanns kvar. Hjärtat var ett sätt för mig att fylla tomrummet, jag ville också uppmärksamma fabriksområdet och brukskulturen. Herrgårdsparken uppmärksammar överklassen, Köpmanholmens Fabriksträdgård ska spegla arbetarklassen.

Fabriksområdet kan sägas vara Köpmanholmens hjärta, den plats som historiskt var central för tillkomsten och expansionen av brukssamhället. Men efter saneringen under 1980-talet har området i princip legat i träda.

För turister och andra besökare ska trädgården förbinda Herrgårdsudden och Bruksmuseet med Köpmanholmens kaj och på så sätt utgöra ett intressant besöksmål, samt locka gäster att röra sig mellan de båda platserna. I anslutning till trädgården är tanken att olika event ska kunna hållas, samt aktiviteter för ortens barn och ungdomar.
– Vi vill att området ska få en betydelse igen, framförallt för människor som bor här men också för besökare.

Hela projektet presenteras tisdag 24 februari på Holmengården i Köpmanholmen, med start klockan 18.30. Till mötet har trädgårdsexperten Lars Krantz, grundare av Wij trädgårdar i Ockelbo, bjudits in som inspiratör för att tala om framtidens trädgårdar. Wij trädgårdar lockar varje år cirka 35 000 besökare och har en omsättning på 12 miljoner kronor.

Idégivarna till Köpmanholmens Fabriksträdgård tror också att det kan finnas möjligheter till intäkter även här. Till exempel genom att sälja en årskalender med bilder, sälja fikakorgar till besökare och att varje år arrangera en sommarfest med mat, musik och performance.
Planen är att hela projektet ska genomföras i tre etapper, med en totalkostnad på cirka 2,5 miljoner kronor. Finansieringen utgörs förmodligen av sökta medel från olika organisationer, institutioner och stiftelser – både Nätterlundsstiftelsen och Mikko Anderssons stiftelse bedöms som möjliga bidragsgivare.

En ideell förening har bildats för att organisera Köpmanholmens Fabriksträdgård och i sommar ska det första trädgårdsrummet ”Piren” skapas.
– Vår plan är att Piren ska anläggas runt midsommar, med invigning i början av juli. Sedan får vi se när resten kan komma igång, det beror på om och när vi får pengar, säger Eva Skåreus. Nu hoppas vi på att många kommer på träffen 24 februari så att vi får informera om våra planer. Vi behöver också medlemmar till vår förening.

 

 

Publicerat