Utställning

Konstdyk för Kulturskaparna

I dag öppnar Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola årets utställning – om Vincent van Gogh. (Uppdaterad artikel, nu med vernissagebilder från webben7:s X-tra medarbetare Jonas Nordin.)

En av expressionismens främsta föregångare väcks till liv på Örnsköldsviks Folkhögskola när Kulturskaparna idag har vernissage för sin årliga utställning. Den här gången handlar det om Vincent van Gogh.

Ända sedan oktober har eleverna på Kulturskaparna vid Örnsköldsviks Folkhögskola, utbildningen för personer med olika slags funktionsnedsättning, arbetat med årets konsttema. Eller konstdyk, som man kallar det.
– Man skulle kunna säga att om ett konstsim är det dekorativa och vackra på ytan, så går ett konstdyk djupare. Vi tar oss så långt ned som vi förmår, och vad vi förmår är olika, säger Kulturskaparnas kursföreståndare Kristina Stålnacke.

En rad konstnärer har specialstuderats genom åren och i år är det alltså den nederländske målaren Vincent van Gogh (1853-1890) som hamnat i fokus. Och som vanligt är Thomas Hasselström väldigt påläst.
– Jag kan en hel del om honom. Hans mamma fick en pojke som döptes till Vincent, men han dog och när de fick en ny son fick han också heta Vincent. Han tänkte att han skulle bli präst, som sin pappa Theodorus, för att han ville hjälpa andra människor. Senare blev han sjuk, han åt färg och drack absint och hamnade på mentalsjukhus. Han var besatt av att måla men han hade alltid pengaproblem och var hela tiden beroende av sin bror Theo, berättar Thomas.

Utställningen på Örnsköldsviks Folkhögskola är fylld av konstverk som eleverna målat i van Goghs anda. Allt från hans första målning av ett par skor till den sista ”Veteåker med kråkor” som han gjorde i juli 1890, strax innan sin död. Dessutom en rad porträtt, varav många är självporträtt.
Utställningen innehåller även van Goghs tidslinje, i form av en lång pensel, och en kopia av hans eget sovrum. Man kan också läsa några av de 650 kärleksfulla brev som Vincent och hans bror Theo skrev till varandra.

Kristina Stålnacke förklarar varför hon låtit sina elever studera just van Gogh, med sitt missbruk, galenskap och destruktiva liv.
– I den här gruppen finns en öppning och förståelse för det udda, för särlingar. Det är i den världen de själva ofta har befunnit sig, de har känt av utanförskapet. Konstigare än så är det inte.

Vincent van Gogh själv är på plats i utställningen, i form av en skyltdocka med huvud av papier-maché – med ett blodigt bandage över sitt nyligen avskurna öra.
– Det var synd att han tog sönder örat. Men han kanske var less på livet, konstaterar Totte Neuendorff.

Vernissage för utställningen är det idag fredag 13 februari 10.00-14.30. Utställningen hänger till 20 mars, för visning och info ring 0660-26 67 00.

 

Publicerat