Hörnan

Krönikan: Bröllopsvåndor

”Lördagen den 11 juli kommer vi avge löften och pussas offentligt.
Vigseln, pussandet och allt sånt sker kring 15.00.”
Det var faktiskt hennes idé. När jag väl hade fått för mig att föreslå en förlovning tog hon steget att boka in ett bröllop. Det som följde var en intensiv period av planering, inköp och många svåra beslut innan vi väl skred till verket. Efteråt kunde vi äntligen pusta ut, glada att det var över …
… och då snackar jag bara om att få iväg inbjudningskorten.
 
Helt i strid mot instruktionsboken bestämde vi oss för att bara bjuda folk som vi faktiskt känner igen när de väl dyker upp. Du som är där ska veta att du är bjuden för att vi vill dela vår stund med just dig, inte bara för av du just börjat dejta brudens faster eller för att du råkar vara brudgummens okända brylling från Sölvesborg.
Tanken verkade enkel: Vi bjuder dem som vi har en relation till och vi bjuder lika många var.
Hur svårt kan det vara?
Helt jädra omöjligt, förstås.

När vi fyllt varsin gästlista med lika många personer har fästmön hunnit få med hela släkten, alla vänner, ett par ovänner och den där tjejen hon träffade på en resa en gång.
Då har jag, typ, bara fått plats med mina ungefär femhundra syskon och deras växande barnaskaror. Bäst att skynda på med bröllopet innan min släkt förökar sig ännu mer!
Jag försöker tänja på reglerna. ”Men älskling, två bebisar bör väl bara räknas som ungefär en gäst sammanlagt? Och du, vad tror du om att sätta mina kollegor på din halva av gästlistan? Du har ju också träffat dem!”
 
”Klädsel: Gärna… men vi diskriminerar inte nudister.
Tänk dock på barnen – se till att inte klä dig för tråkigt!”
 
Hur sjutton får man ynglingar och gamlingar, utbölingar och infödingar, trevliga snobbar och hederliga knegare att känna sig hemma på samma bröllop? Vi vill inte ha det för snofsigt – men vi vill inte heller skrämma bort dem som känner sig nakna på fest utan frack, slips, skyhöga klackar eller frisörfixad håruppsättning. Målet får bli ett partaj med både träskor och aftonklänning.
Varför inte på en och samma person?
 
”Pris och ära delas ut i följande kategorier:
Coolast klädda
Festens överraskare
Dagens solstråle”
 
Det här kan bli intressant. Ett syskon siktar på att bli coolast klädda och en god vän har bestämt sig för att vinna alla tre kategorier. Det går rykten om en spektakulär ko-dräkt.
Vi har förvarnats om att bröllop omgärdas av himla mycket slit, men hittills har slitet känts överraskande trevligt. Det blir liksom svårt att inte trivas när man får sträva mot något fint tillsammans med den man älskar.
Nu återstår bara den lilla detaljen med själva bröllopet.
 
 
 
 
 
 
Publicerat