Lokalt

Laga - låna - återanvänd

Mängden avfall riskerar att fördubblas till år 2030, vilket är en ohållbar utveckling. För att inspirera till hållbar konsumtion lanserar Miva tillsammans med branschorganisationen Avfall Sverige ett helt nytt begrepp.

Det går ut på att i större utsträckning laga, låna och återanvända. Det är framtidens sparform för den som tänker både på sin ekonomi och vår miljö. För de riktiga miljövännerna – de som är Miljönär-vänliga.

Ö-viksborna är duktiga på att ta hand om sitt avfall. Återvinningen av förpackningar och tidningar ligger över rikssnittet och för det fick man 2012 utmärkelsen ”Årets återvinningskommun”. Problemet är att det genereras för mycket avfall. Konsumtionen förbrukar råvaror och energi i en rasande takt, och bidrar dessutom till utsläpp.

– Begreppet Miljönär-vänlig har tagits fram för att gynna och uppmuntra en hållbar konsumtion genom återanvändning, samutnyttjande och reperation. Det långsiktiga målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana, säger Lars Westberg, kommuni­kationsansvarig på Miva.

Under två år kommer Miva att i större utsträckning informera och tipsa om vad man kan göra för att avfall överhuvudtaget inte ska uppstå. I vissa kommuner kommer begreppet även att fungera som en märkning av verksamheter vars huvudverksamhet är att få allmänheten att laga, låna eller återanvända.

– De flesta av oss vet att det är mer hållbart att laga, låna och återanvända, men inte lika många av oss har intresset eller motivationen att faktiskt göra det. Därför vill vi bidra med information, tips och inspiration som gör att vi kan påbörja en beteendeförändring, säger Lars Westberg.

Publicerat