Teater

Succé för lunchteater

Slutsålt på Statt när Jacke Sjödin lockade till många skratt.

Teater Västernorrlands försök att dra igång lunchteater i Örnsköldsvik började med en fullträff, och en stor publikframgång. Biljetterna till den första föreställningen – ”En lycklig man” – med ordekvilibristen och rimfenomenet Jacke Sjödin tog slut.
– Jag är jätteglad att få inleda den här satsningen i Ö-vik. Det känns nästan som att komma hem, säger Jacke som ju är från Sollefteå men som sedan 25 år tillbaka bor i Uppsala.

I sin föreställning ”En lycklig man” pratar han om sitt absoluta favoritämne – sig själv. Och om lycka som är föreställningens tema.
– Jag hoppas att lyckan sprider sig, enligt den gamla devisen ”en lycka kommer sällan ensam”.

Jacke pratar om att det gäller att ha så roligt man kan, så länge man kan. Och han tar Sollefteåborna som exempel.
– Sollefteåborna har det bra, var de än kommer så har de roligare än hemma.

Kåsören, underhållaren och Sveriges enda föreläsningssammanfattare som gör det på rim skriver dessutom egna texter till kända melodier, och han bjöd på några höjdpunkter. Bland annat en sång om skivbolagsdirektören Bert Karlsson, en om Antikrundans Knut Knutsson och en som han skrev på en läkarkonferens – en sång om choledochus, latin för gallgången.

Han sammanfattar lyckans essens till att man ska ägna sig åt det man är bra på, i hans eget fall att rimma och kåsera.
– När det inträffar små bekymmer i vardagen kan man välja att skratta eller gråta, och det är ju mycket roligare att skratta. Tids nog får vi något värre att gråta över, säger Jacke och drar till med en sanning:
– Salig är den som kan skratta åt sig själv, för han har roligt jämt.

Teater Västernorrlands chef Lena Engqvist Forslund var av förklarliga skäl mycket nöjd med lunchteaterpremiären på Statt.
– Bättre start hade vi inte kunnat få. Det är roligt att kunna bjuda på ett så här bra koncept. Teater Västernorrland är en teater för hela länet och då är det viktigt för oss att också vara närvarande i hela länet. Vi har en plan på en tydligare satsning här i Örnsköldsvik och lunchteatern genomför vi i samarbete med Örnsköldsviks Riksteaterförening och First Hotel Statt.

Konferencier för lunchteaterns fem föreställningar i vår är skådespelaren Jens Nilsson från Örnsköldsvik.
– Det här är fantastiskt! Roligt att vi kan bjuda på något som sätter ribban så högt. En jättekul start på lunchteatrarna, det känns som succé redan nu, säger Jens som själv står för underhållningen 18 februari med sin enmansföreställning ”Kanske Romeo & Julia”. En föreställning som redan är slutsåld.
– Jag hoppas att vi fyller alla föreställningar och att folk får upp ögonen för den här typen av arrangemang. Det är ett bra enkelt koncept och vi hoppas att man ska komma hit och bli glatt överraskad.

Alla som såg Jacke Sjödins föreställning, som han för övrigt också ger nu ikväll på Folkan Teater, var garanterat glada efteråt. Och många tog nog med sig Jackes visdomsord:
– Lev nu, om 30 sekunder kan det vara för sent!

Lunchteater på Statt

4/2 Kom och sjung allsång – Kai Gullmar
Med Åke Arvidsson, Anna Brixter, Gisela Nilsson, Helena Svartling, Ingmar Virta och Eric Skarby.
18/2 Kanske Romeo & Julia
Av och med Jens Nilsson.
4/3 Hope – en monolog som håller oss vid liv
Av och med Charlotte Lindmark
18/3 En svensk pärla – Siw Malmkvist i ord och ton
Med Saga Eserstam och Mattias Kågström.

 

Publicerat