Film-TV-Radio

I filmens värld

Örnsköldsviks Filmstudio startar vårsäsongen i morgon torsdag. Hela programmet här.

Ett par som hålls isär av Israels separationsmur, en föräldralös flicka som förbereder sig för ett liv som nunna i 60-talets Polen och ett kidnappningsdrama i USA. Dessutom en stumfilmsklassiker med Harold Lloyd. 22 januari startar vårsäsongen för Örnsköldsviks Filmstudio.

Filmstudion inleder 22 januari med den palestinska filmen ”Muren” som i fjol Oscarsnominerades för bästa icke engelskspråkiga film. Omar, en ung palestinsk bagare, riskerar ständigt sitt liv genom att klättra över Israels separationsmur för att träffa sin flickvän.

29 januari visas ”Boktjuven” om den viljestarka flickan Liesel som lämnas bort av sin judiska mamma till en fosterfamilj under andra världskriget – för att hon ska överleva.

Prisoners”, som visas 5 februari, är ett Oscarsnominerat drama med Hugh Jackman och Jake Gyllenhaal där en Thanksgiving-middag slutar med alla föräldrars mardröm – två sjuåriga flickor kidnappas.

12 februari får vi möta John May, suveränt spelad av Eddie Marsan, som ordnar begravningar för personer som saknar anhöriga. ”Still Life” är ett mästerverk i det lilla formatet.

Två dagar, en natt” (26 februari) är tiden Sandra har på sig för att försöka övertala sina arbetskamrater att avstå en bonus på 1 000 euro för att hon ska få behålla sitt jobb. Belgiska bröderna Dardenne står för regin och i huvudrollen ser vi Marion Cotillard.

5 mars bjuder Filmstudion på en stumfilmsklassiker där Harold Lloyd gör sin berömda scen när han hänger i visarna på en klocka, högt uppe på en husfasad. ”Upp genom luften!” är från 1923 men fick ny musik 1990 av Carl Davis.

Den föräldralösa flickan Anna förbereder sig för ett liv som nunna i 1960-talets Polen. Men innan hon avlägger sina klosterlöften träffar hon sin enda levande släkting, som avslöjar att Anna egentligen heter Ida Lebenstein. ”Ida” är en mångfaldigt prisbelönt polsk film och visas 12 mars.

19 mars är det dags för Ruben Östlunds Golden Globe-nominerade ”Turist” där en lavin i Alperna förändrar en tvåbarnsfamiljs liv. Snöraset drabbar ingen allvarligt, men följderna river upp en känslolavin.

Filmsäsongen avslutas 26 mars med Richard Linklaters oerhört prisbelönta ”Boyhood” som spelats in i korta perioder under hela nio år. En banbrytande filmupplevelse där sonen Mason (Ellar Coltrane) står i centrum för en känslomässig resa från barndom till vuxenliv.

Filmerna visas på Folkan Teater och man löser medlemskort för hela säsongen.

 

Publicerat