Näringsliv

Rekordproduktion i Domsjö

Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker fortsätter att slå produktionsrekord. För helåret 2014 har samtliga tre produkter cellulosa, lignin och bioetanol producerats i rekordmängder.

– Det är glädjande att de genomförda satsningarna i produktionen börjar ge resultat, kommenterar produktionschef Christin Norberg.
Fjolåret blev ett mycket lyckat produktionsår. Flera produktionsrekord slogs under året för de tre produkterna och när året nu summerats visar det sig att det handlar om rekord även för årsproduktionen.
När det gäller produktionen av cellulosa har den under de senaste åren legat strax under
200 000 årston. Viktiga investeringar och intrimningsarbeten har nu gett en högre tillgänglig- het i driften och färre oplanerade stopp. Det har medfört att årets produktion slutligen blev drygt 220 200 ton.
– Det lyckade produktionsåret avslutades mycket starkt i december då det även noterades ett nytt rekord för dygnsproduktion av cellulosa, 833 ton som uppnåddes på Annandag jul.
– När vi har en jämn och hög produktion får vi även en positiv inverkan på den viktiga cellulosakvaliteten. Viktigast är dock säkerheten, betonar Christin och framhåller arbetet inom initiativet Säkert Domsjö som påbörjats under året för att förbättra arbetsmiljön, det är ett arbete som fortsätter med högsta prioritet.
Även produktionen av bioetanol noterade rekord under 2014 med drygt 16 000 ton. Etanol- produktionen har uppvisat en stadig ökning under senaste åren och sett från 2010 har pro- duktionen fördubblats. Samma trend gäller ligninproduktionen som ökade med 33 procent från föregående år.
– Alla våra medarbetare ska ta åt sig äran av våra framgångar. Det är ett hårt och idogt arbete som ligger till grund för att vi lyckats. Vi har gjort det här tillsammans, fortsätter Christin och tillägger:
– Vi hoppas och tror på en fortsatt produktionsökning under år 2015, vi kommer att arbeta vidare med att eliminera flaskhalsar i driften.
Cellulosa är Domsjös huvudprodukt som i huvudsak används till textilmaterialet viskos som är ett miljömässigt alternativ till bomull och syntetiska fibrer.

Bilagor
Publicerat