Du är här

2014-12-24 - Husum
Kurt Enberg, ny kyrkoherde i Grundsunda

Ny kyrkoherde i Grundsunda

Efter nyår tillträder Kurt Enberg tjänsten som kyrkoherde i Grundsunda församling.

– Jag hoppas kunna bygga vidare på allt bra som finns i Grundsunda, inte minst det goda ideella engagemanget, säger Kurt Enberg.
 
Kurt Enberg är 60 år och bosatt i Örnsköldsvik. Sedan han prästvigdes 2003 har han arbetat i olika församlingar i norra Ångermanland. Närmast kommer han från Nätra och Sidensjö församlingar där han verkat som kyrkoherde i nästan åtta år.

Sina rötter har han i trakterna kring Skellefteå men han har också varit bosatt i Västergötland. Han har en bakgrund som predikant inom EFS. Han har också arbetat som lärare och rektor på folkhögskolor. Till Ångermanland flyttade han 1992 för att bli rektor på Mellansels folkhögskola.
När han lämnar Nätra och Sidensjö för att bli kyrkoherde i Grundsunda byter han till ett mindre sammanhang.

– Man blir mer av en mångsysslare i en mindre församling, där krävs att man greppar alla kompetenser, förutom arbetsledning även ekonomi, fastighetsskötsel, marknadsföring och arbetsmiljö. Samtidigt kommer jag att bli mer utövande präst, och det trivs jag bra med, säger Kurt Enberg.
 
Mottagandet i Grundsunda kyrka blir Eva Nordung Byströms första officiella uppdrag som biskop för Härnösands stift.
– Jag ser fram emot att åka tillbaka till mitt gamla kontrakt i min nya roll, säger hon.

På trettondag jul, den 6 januari, klockan 11.00 välkomnas Kurt Enberg till Grundsunda församling, vid en offentlig kyrkoherdemottagning i Grundsunda kyrka. Högtiden leds av biskop Eva Nordung Byström. Kurt Enberg efterträder Sten Bylin som gått i pension efter 30 års tjänst i Grundsunda församling.

Dela med dig av denna artikel på: