Näringsliv

Lokal aktör på global marknad

Stafettsjuan har landat i Högland. Hos David Marcusson, chef för familjeägda Högland Såg & Hyvleri AB.
– Här har det hänt mycket, men vi har fortfarande en stor utvecklingspotential.

I samarbete med företagsorganisationen Företagarna har Tidningen 7 en stafettpinne som vandrar mellan företagen i kommunen. Det är ett av greppen för att uppmärksamma näringslivet i Örnsköldsvik och den här gången står den röda träsjuan plötsligt på en bokhylla inne på sågens huvudkontor.

– Trevligt. Vi brukar hålla en ganska låg profil, men det är ju alltid roligt att bli uppmärksammade på det här sättet, säger David Marcusson när Företagarnas Lena Sellin överräcker ett diplom med motiveringen spännande verksamhet och framgångsrikt företagande.

För det har onekligen varit händelserika år sedan familjen Marcusson förvärvade sågen för drygt 25 år sedan. Då producerades cirka 25 000 kubikmeter sågade trävaror, vilken kan jämföras med dagens årliga produktion på närmare 220 000 kubikmeter.

– Vi tror på en fortsatt tillväxt. Inom tre år är målsättningen att vi når en produktionsnivå på 250 000 kubikmeter, säger David Marcusson.

De främsta anledningarna till den kraftiga produktionsökningen är förvärven av sågverken i Domsjö och Anundsjö, nya såglinjer samt en rad ytterligare investeringar för att öka produktionstakten. Teknikutvecklingen har även inneburit automatiseringar och rationaliseringar, vilket i sin tur medfört justeringar i antalet anställda.

– Så är det och det är inget att hymla om. Vi har låg personalomsättning, men på vissa enheter är vi färre anställda än tidigare medan vi förstärkt på andra avdelningar. Det är en naturlig utveckling och på den jättelika marknaden vi befinner oss har vi betydligt lättare att påverka våra kostnader jämfört med priset på våra produkter.

Enligt David Marcusson finns i mellannorrland en skog av mycket hög kvalitet. Om furan är bra så är granbeståndet i absolut världsklass och en nyckel i verksamheten är att ha skickliga virkesköpare av den så viktiga råvaran.

Företaget har tio inköpare som köper skogsråvara i Ångermanland, men även från skogar i östra Jämtland och i södra Västerbotten. Största delen av de hyvlade och sågade trävarorna går via fartyg från kajer i Domsjö och i Holmsund på export. Det mesta till Storbritannien, men även till kunder i övriga Europa, i Nordafrika och i Asien.

Fakta: Högland Såg & Hyvleri
Bolagsform: Aktiebolag.
Antal anställda: 90.
Verksamhet: Såg- och trävarurörelse.
Omsättning 2013: 397,6 miljoner kronor.

Tidigare stopp i företagsstafetten: Takringen i Örnsköldsvik AB, Wijo AB, Ivar Lundqvist AB, Track Försäljning AB, Anders Berglund Golv AB, Ocab i Örnsköldsvik AB, Hyres-Maskiner, Byggtjänst AB, A Norbergs Montage och Svets AB, Magnus Sjöqvist Transport AB, ABW Maskinmontage AB, Godsta Gård, Höga Kusten Assistans AB.

 

Publicerat