Hörnan

Krönikan: Det är du som är konstig

Under det år som strax tar slut har jag flängt runt i världen och sammanlagt tillbringat en tolftedel av 2014 på resande fot.
Det har gett mig chansen att göra samma skarpa iakttagelse som varenda annan svensk på resa:
Folk är konstiga överallt utom här!

Vart jag än hamnat har jag fått famla förgäves efter fikapauser, platta brödskivor och drickbart kranvatten. Jag har gnagt på nyslaktad kött i Kenya, knaprat på ett luddigt grisben i Argentina och skrapat rent tallrikar utan att ens våga fråga vad jag åt. Jag har bett bordsbön i tre världsdelar och lämnat öronbedövande sånggudstjänster med tjutande öron i både Rumänien och Ukraina. I Ryssland frågade de inte om jag var troende, utan vilken kyrka jag tillhörde, och i Brasilien gjorde jag misstaget att prata öppet om hur jag levde i synd (läs: tillsammans med fästmön redan före äktenskapet). Jag har hört de blidaste av välgörare uttala sig kritiskt om muslimer och homosexuella och mött låsta könsroller som kvinnorna talat sig lika varma för som männen. Jag har irrat runt i en värld av titlar och blivit kallad ”mister” så himla många gånger att jag lärt mig att inte fnissa när det händer.

Som normal svensk med jättenormala svenska värderingar blev jag förstås förbryllad av allt det här. Varför går folk i andra länder runt och är onormala hela dagarna? Vet de inte ens om hur konstiga de är?
Det så kallade Inglehart-diagrammet ger svar på tal. Det stämmer att det finns folk på denna jord som är onormala utan att veta om det. De har tvärtom fått för sig att det är de, och deras världsbild, som utgör normen.
Dessa människor kallas svenskar.

Diagrammet här ovanför mäter två saker i varje land.
För det första: Hur stor vikt läggs vid traditionella värden som religion, familj och fosterland?
För det andra: Hur stort fokus ligger på frihetsvärden som individuell identitet, självförverkligande och acceptans av sociala minoriteter?
Ett enda land bryr sig mindre om traditionella värden än vi, och ingen annanstans på jorden är frihetsvärdena lika viktiga som här. Vi och våra värderingar hamnar längst bort, i ett eget hörn av världen som inte ens våra grannländer är i närheten av.

Jag tar mig an 2015 med denna färska kunskap i bakhuvudet:
Kulturkrockar uppstår inte för att utlänningar är konstiga, utan för att de är normalare än jag.

***

Nyfiken?
Läs mer här!

 

 

Publicerat