Lokalt

Utlandsfödda ger positivt flyttnetto

Vi blir fler i Örnsköldsviks kommun, befolkningssiffrorna har varit positiva under året och det är framförallt inflyttningen som har ökat. Det är främst utlandsfödda som står för det positiva flyttnettot.

Vi lever i en orolig värld och till Sverige söker sig allt fler människor som av olika anledningar behöver skydd från förföljelse i de hemländer de lämnat bakom sig. Sedan september 2013 har stora grupper asylsökande kommit till Örnsköldsvik. Det är första gången sedan nittiotalet som kommunen organiserat asylmottagning. Enstaka flyktingar och ensamkommande barn har kommit hit under alla år, men inte så stora grupper av asylsökande som det gör just nu.

Det är Migrationsverket som äger frågan om var de människor som söker asyl i Sverige ska placeras under tiden de väntar på att få ett beslut om de får uppehållstillstånd eller inte. Idag finns 200 asylplatser i lägenhetsboende och ytterligare 160-170 asylsökande människor kommer någon gång efter årsskiftet att anlända till lägenheter Mellansel.

Det är en utmaning att blir fler, att skapa en mottagningsapparat som fungerar där människor ges förutsättningar att engagera sig, att orka engagera sig länge. För engagerar sig, det gör kommunens invånare. De vill välkomna, lotsa och dela med sig, för att de nyanlända ska få det så gott som möjligt.

– Lokalsamhällets engagemang är ovärderligt och utan det skulle det inte fungera så bra som det gör på de orter där vi tar emot asylsökande i dag, säger Lena Finna Jansson, kommunens asylsamordnare.

Att bli fler innebär också att bli rikare på möjligheter. I Migrationsverkets vision talar man om att ökad rörlighet kan bidra till utveckling av samhälle och individer. Migrationen är en positiv kraft som bidrar till att göra vårt land rikare i såväl ekonomiskt som kulturellt hänseende.

Vilka människorna är som kommer till Örnsköldsvik för att söka asyl efter årsskiftet är det ingen som vet. De stora strömningarna kommer från Syrien, Eritrea och Irak. Bland de som finns i Örnsköldsvik i dag, som har fått uppehållstillstånd och just nu läser svenska för invandrare, hittar vi hela 38 personer som har 15 års utbildning med sig från sitt hemland, inom yrken som läkare, tandläkare, barnmorska, civilingenjör och civilekonom. Här finns det möjligheter att på ett bra sätt möta upp dessa människor som har med sig så mycket erfarenheter och som har en vilja att få bidra till att skapa en bra plats att leva på.

När uppehållstillstånd getts är det kommunen där personen bosätter sig som ansvarar för svenskundervisning och samhällsorientering medan Arbetsförmedlingen har det samordnande ansvaret för att underlätta att etablera sig i det svenska samhället. I Örnsköldsvik jobbar kommunen och Arbetsförmedlingen nära varandra i de här frågorna. En del i det arbetet handlar om att skapa bra förutsättningar för de som har akademisk utbildning att komma ut i arbetslivet. Ett särskilt akademikerspår i svenskundervisningen är ett exempel på hur man kan uppnå detta.

Människor är möjligheter och migration ger människor möjligheter, ger nya möjligheter till den plats människorna kommer till. Möjligheter för Örnsköldsvik att utvecklas.

Kunskap ger förståelse

Vill du veta mer om hur det går till att komma som asylsökande till Sverige? Vilka det är som kommer? Vad de får hjälp med? Hur de klarar sig ekonomiskt? Hur länge de får vänta på beslut? Besök Migrationsverkets sidalänk så hittar du massor med bra kunskap som skapar förståelse.

Publicerat