Onside med Jonas

Hur bra är Örnsköldsvik?

Att vara rullstolsburen i en stad kan ibland vara en stor utmaning. Hur bra är tillgängligheten för att ta sig in i den butiken, hur hög är trottoarkanten vid övergångstället där borta och hur stor är hissen i den lokalen? Det är bara några frågor man behöver ta reda på innan man besöker ett visst ställe eller om du bara vill ta en enkel promenad. Att bara ta för givet är inte att föredra.

Hur ser det då ut i Örnsköldsvik?

Jag ska börja med att säga att kommunen har gjort ett bra jobb senaste åren och anpassat övergångsställen och faktiskt gjort det lättare för rullstolsburna att ta sig in i vissa butiker och restauranger som ligger i centrum. Men det finns mer att göra och jag hoppas man fortsätter på den inslagna vägen.

En plats som behöver en make-over framöver är området runt busstorget och Nygatan/Trädgårdsgatan. Där finns flera höga trottoarkanter som nog kan få självaste Jan Boklöv att bli intresserad till att knäppa på sig backhopparskidorna igen. Genom åren har jag lärt mig vilka vägar jag måste ta för att undvika dessa hinder. Eller hoppbackar.

Något som Örnsköldsviks kommun fortsätter envisas med är alla dessa *pip* gatstenar som finns på gågatan och runt torget. Stenarna bildar, på vissa ställen, en ojämn yta och det blir glipor mellan stenarna och det är inte direkt skönt att köra på med min elrullstol. Ännu värre måste det vara för personer som använder en vanlig rullstol med små framhjul. En liten del av mig kan förstå på ett sätt varför de ligger på torget, för det hör väl liksom till ett torg, men samtidigt är det en ny tid nu och det är dags för en förändring. Bort med gatstenarna och in med större plattor.

Men på gågatan kan väl kommunen ta bort gatstenarna helt och hållet. Nu finns det visserligen ett stråk på sidorna på gågatan som har plattor istället, men stråken är inte så breda och bryts av till gatstenar vid sidogatorna där bilarna passerar. Lägg plattor på hela, tack!

Om jag fick realistiskt önska vidare så hade jag gärna sett att…

1). Vissa butiker haft mer utrymme i sina lokaler, som det är nu är det svårt att vända om med min elrullstol utan att välta ner något.

2). Det skulle bli möjligt för oss i rullstol att lätt ta oss ombord och åka med i citybussarna. Som det funkade i London.

3). Snöröjningen på gångvägarna görs fortare så att det går lättare att ta sig fram.

Sammanfattningsvis är Örnsköldsvik en bra stad för oss i rullstol att bo i, men det kan alltid bli bättre. Rom byggdes inte på en dag och det gjorde inte Örnsköldsvik heller. 

Publicerat