Du är här

2014-11-06 - Film-TV-Radio
En av filmerna på söndag är "Tusen bitar" om Björn Afzelius. Foto TriArt

Biodag med tre filmer

Tusen bitar, Rust and Bone och Nebraska är titlarna när Örnsköldsviks Filmstudio arrangerar filmdag på Folkan söndag 9 november.”Elvis Presley fick mig att börja sjunga, The Beatles att spela gitarr, Bob Dylan att bry mig om lyriken i rocksånger och Mikael Wiehe att börja skriva egna sånger.”
Det sa Björn Afzelius, som porträtteras i Stefan Bergs och Magnus Gerttens dokumentärfilm ”Tusen bitar”, 15 år efter musikerns bortgång i lungcancer. Med ett stort arkivmaterial och intervjuer med personer som stod Afzelius närmast har Berg och Gertten skapat ett unikt porträtt som visar nya sidor hos en modig idealist ständigt på jakt efter den bekräftelse han aldrig fick som barn.

”Rust and Bone” är en fransk historia om arbetslöse Ali och hans femårige son Sam som lämnar Belgien för att bo hos Alis syster i Antibes, som också har det knapert. Ali träffar av en slump späckhuggartränaren Stéphanie och de börjar umgås, men en dramatisk olycka förändrar allt.

Som avslutning visas ”Nebraska”, en härlig tragikomisk historia om den envise och tjurige gamlingen Woody Grant som bestämt sig för att ta sig från Montana de dryga hundra milen till Lincoln i Nebraska för att hämta ut en miljonvinst han tror sig ha vunnit.

Filmdag på Folkan söndag 9 november
12.00 Tusen bitar
14.15 Rust and Bone
18.00 Nebraska

 

Dela med dig av denna artikel på: