Roligt

Lindström och Schyffert studsar

Nu på fredag kommer den hyllade föreställningen ”ÄGD – Vad kostar ett rikare liv?” till Örnsköldsvik och för ett par veckor sedan var Henrik Schyffert och Fredrik Lindström på plats för att hoppa studsmatta på Stora Torget. Kolla här hur det såg ut.

Två medelålders män på en studsmatta på Stora torget, en regngrå höstdag när temperaturen knappt orkat över nollstrecket. Vad är på gång egentligen?
– Vi filmar lokalt material och gör research så att vi kan ha lite lokal vinkling på showerna, förklarar Henrik Schyffert, och Fredrik Lindström lägger till:
– Vi pratar om våra egna problem i föreställningen men vi vill också ha koll på vad som händer just här i Ö-vik.

Väl uppe på studsmattan visar det sig att Henrik Schyffert är den som har mest studs i kroppen, Fredrik Lindström håller mest balansen. Men Schyffert ger beröm.
– Jag har hoppat en del med Fredrik de senaste veckorna, och jag gillar vad jag ser. Han har en bra spänst.
– Och jag är faktisk lite sugen på att prova på hoppbacken ni har här, säger Fredrik.

Men två medelålders män på en våt studsmatta, kan inte det vara lite farligt?
– Jo, så kan det vara, men det har sin effekt, säger Fredrik. Studsmattan är en symbol för samhället numera, det har blivit en studsmattefiering, alla har en. Förr samlades grannarna för att grilla tillsammans, nu har alla var sin grill. För tio år sedan samlades barnen hos den som hade studsmatta, numera har alla en studsmatta och barnen slipper träffa varandra. I takt med att vi blir rikare så blir vi också ensammare, ju mer pengar vi får desto mer ensamma blir vi. Sverige har högst antal singlar och ensamhushåll i världen.

Förra showen de här herrarna gjorde tillsammans handlade om jakten på det perfekta hemmet, nu är det jakten på ett rikare liv som behandlas.

Vad blir nästa steg?
– Vi vet inte, kanske vet vi i slutet av den här turnén. När vi höll på med Ljust & Fräscht kom vi in på större frågor som ledde till den här föreställningen, säger Fredrik.
– Det finns kostnader i allt och det är det vi är ute efter, för man pratar inte om de här frågorna, fortsätter Henrik. Så länge det går bra för oss kan vi köpa en massa skit, det är intressant – och knappast kvantfysik.

En liten tjuvkik av showen avslöjar två män i rätt spektakulära kostymer, och Fredrik förklarar varför:
– Vi ville vara lite färgglada och se lite nyrika ut. Det ska se ut som att vi har porslinspantrar hemma.
– Och ett litet vattenfall på toaletten, kontrar Henrik.

7 november visas ”ÄGD – Vad kostar ett rikare liv?” på Fjällräven Center.

 

Publicerat