Du är här

2014-10-13 - Onside med Jonas

Att resa med ett funktionshinder

Jag gillar verkligen att resa och uppleva andra städer. För jag vill visa att det går att resa trots att jag sitter i en elrullstol. Men man får vara beredd på att det kan uppstå situationer som kan kännas besvärliga.

Som att sitta i ett flygplan. För jag som inte kan stödja mig på mina ben så blir det en hel del lyft. Först lyfter mina assistenter mig från min elrullstol (som ska lastas in i planet) till en vanlig rullstol som jag då använder för att ta mig till min gate. För att sedan bli förflyttad (lyft om du vill) till en kabinstol som passar i planets gångar och tar mig till min plats, där jag åter måste lyftas, då till flygplansstolen, så är bara det ett äventyr i sig själv. Men när jag väl sitter där jag ska sitta så kan jag slappna av under flygresan för att sedan när vi landat göra om proceduren, fast då åt andra hållet. Snacka om att jag tycker det är skönt när jag väl sitter i min elrullstol igen. Det som är fördelen med att flyga är att jag får gå ombord först och av sist, det gör att man slipper knuffas med övriga passagerare.

Innan jag åker ut på en resa så behöver jag planera en hel del. Jag kan inte bo på vilket hotell som helst, utan det måste finnas bra anpassade rum, hissar som inte är för trånga och oförutsedda trappsteg får absolut inte förekomma. Och står det att det finns handikapprum på hotellet så behöver det inte betyda att det är ett bra handikapprum, det kan, om du har otur, innebära ett handtag i duschen att hålla sig i. Det hjälper ju inte mig direkt. Så det bästa att göra är att ringa eller maila och fråga hur det ligger till, för på hotellens hemsidor finns det knappt någon information att hämta.

För fem år sedan var jag i London på semester och skulle åka tunnelbana till hotellet, det tror man ju ska vara ett säkert och bra transportmedel för rullstolsburna. Men icke! På vissa stationer finns det inga hissar upp till markplan och finns det hissar är det ingen garanti att de fungerar. Och på det tåg vi tänkte åka med till hotellet så var det en trettio centimeter hög kant upp till själva tågvagnen, så det var ju bara att glömma. Vi fick leta upp en taxibil istället. I London finns det flera bra taxibilar för rullstolsburna. Så mitt råd om du tänker åka tunnelbana, tänk om och ta en taxi istället. Du ser ändå inget av staden under jord.

Det blir som sagt ett äventyr att åka iväg, men för att komma dit du vill så får du offra lite av din komfortzon. Men uppkommer det problem under din resa så brukar det oftast ordna upp sig i slutändan. Be om hjälp om du behöver, för folk är ofta villiga att hjälpa till. Sen är det bara att njuta av din resa.

Tre dagar kvar nu till min resa till London. Blir kul att se om det hänt något nytt sen sist.   

Dela med dig av denna artikel på: