Samhällsinformation

Information från kommunstyrelsen

Här kan du läsa kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik den 7 oktober 2014.

Prognosen visar bättre resultat än budgeterat
Den andra tertialrapporten för året visar en prognos på +69 miljoner kronor för helåret 2014. Det är 27 miljoner kronor bättre än det budgeterade resultatet på +42 miljoner kronor som kommunfullmäktige fastställt för 2014. Prognosen innebär att kommunfullmäktiges delmål avseende resultatet uppnås med marginal. Förbättringen gentemot budget förklaras främst av att nämnderna totalt förväntas få ett bättre resultat än budget samt att skatteintäkter och statsbidrag beräknas bli bättre än budgeterat.

Ingen byst av Artedi
Inköp av offentlig konst ska spegla dagens konstfält och dagens samhälle. Därför föreslår kommunstyrelsen avslag på Carl Thunbergs (MP) motion om en staty eller byst av vetenskapsmannen Peter Artedi från Anundsjö som levde under 1700-talet. Kultur- och fritidsnämnden ska dock ha förslaget i åtanke om det skulle uppstå en möjlighet att uppmärksamma Artedi i framtiden.

Medfinansierar Framtidens bioraffinaderi
Örnsköldsviks kommun medfinansierar även fas 3 av projektet Framtidens bioraffinaderi med 500 000 kronor. En ansökan för finansiering av det regionala tillväxtprojektet har lämnats in till VINNOVA för de kommande två åren. Visionen för Processum och Framtidens Bioraffinaderi är att Norrlandskusten ska vara världsledande och den bästa regionen för att utveckla processer, produkter, företag, patent och innovationer inom bioraffinaderiområdet med skogsråvara och energigrödor som grund. Den strategiska idén är att skapa tillväxt genom att utveckla ny kunskap och biobaserade gröna produkter, gröna kemikalier, biodrivmedel samt bioenergilösningar baserat på skogsråvara, energigrödor och industriella procesströmmar. Övriga finansiärer är förutom Vinnova och Örnsköldsviks kommun Länsstyrelsen Västernorrland, Region Västerbotten, Umeå kommun samt ett antal företag.

Motion till SKL om kommunala självstyret
Carl Thunberg (MP) föreslår i en motion att Örnsköldsviks kommun ska ta initiativ till ett kommunupprop mot statens försök att minska kommunernas självstyre. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska uppdra till kommunstyrelsens presidium att formulera en motion till Sveriges Kommuner och Landstings kongress. Man föreslår också att fullmäktige noterar vikten av att varje parti ansvarar för att till sin nationella organisation påtala vikten av det kommunala självstyret.

Nytt tillagningskök i Själevad
Ett nytt tillagningskök ska byggas i samband med att det nya vård- och omsorgsboendet i Själevad byggs. Tillagningsköket ska tillsammans med matsal ligga i anslutning till Själevadskolan som ligger strax intill boendet, föreslår kommunstyrelsen. Upplägget innebär att köket ska klara av att laga maten för såväl vård- och omsorgsboendena i Själevad och Söränget samt Själevadskolan och förskolan. I projekteringen ska hänsyn tas till elevernas utemiljö, skolans möjlighet till expansion, trafikmiljö och helhetslösning för skolfastigheten och möjligheterna till samordning av resurser. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige godkänner ett investeringsutrymme på 22 miljoner kronor under 2016-2017 och att bildningsnämnden får utökade skattemedel med 800 000 kronor 2017 och 1,7 miljoner från 2018 och framåt för att täcka ökad hyra.

Informationsinsats om tomgångsförbud
Kommunstyrelsen föreslår att en särskild informationsinsats ska göras om förbudet mot tomgångskörning i Örnsköldsviks kommun. Detta efter en motion från Agneta Eliazon (S) och Kristin Ögren (S) som uppmärksammat att det tillåtna dygnmedelvärdet för kväveoxid överskrids och att förbudet mot tomgångskörning efterlevs dåligt.

HBT-certifiering i kommunen
Kommunledningsförvaltningens personalavdelning och delar av tillväxtavdelningen ska HBT-certifieras. Certifieringen är ett led i det pågående utvecklingsarbetet inom mångfalds-, jämställdhets- och arbetsmiljöarbetet. Den innebär att man synliggör hur organisationen arbetar strategiskt för att erbjuda en god arbetsmiljö och respektfullt bemötande både internt och externt utifrån ett HBTQ-perspektiv.

Yttrar sig om utvidgat strandskydd
Örnsköldsviks kommun har yttrat sig över länsstyrelsens förslag på områden längs kommunens kust som bör omfattas av utvidgat strandskydd. Länsstyrelsens förslag innebär ett utökat strandskydd för flera kuststräckor samtidigt som det tas bort på andra.

Sundhem säljs och blir nytt trygghetsboende
Kommunstyrelsen beslutade att föreslå kommunfullmäktige att BN Måleri och Golv AB i Örnsköldsvik ska få köpa Sundhem för att omvandla det till trygghetsboende. Ett beslut i kommunfullmäktige, 27 oktober, innebär att fastigheten (Sund 1:25) mot en köpesumma om 28 miljoner kronor övergår i BN Måleri och Golv AB:s ägo den 1 december 2014. Lägenheterna i trygghetsboendet blir hyresrätter.

Kompletta handlingar finns på kommunens webbplats www.ornskoldsvik.se eller kan beställas hos kommunens sekretariat på telefon 0660-880 00.

 

Publicerat