Utställning

Ikonmålaren Gunilla Bladh

Nu ställer hon ut sina oerhört tidskrävande arbeten på Ödbergska gården.

Det krävs tålamod, koncentration och massor av tid för att skapa en ikon på det sätt som den ska målas. Gunilla Bladh berättar att en målning tog henne åtta veckor att färdigställa, med 7-8 timmars arbete veckans alla sju dagar.
– Bara förberedelserna av träplattan tar en vecka. Det första jag gör är att lägga på harlim (ett limkok gjort på harben) för att täcka porerna i träet. Sedan limmar jag på en tunn bomullsduk och på den lägger jag åtta-tio lager lim- och kritblandning som ska torka ett dygn mellan varje varv. Allt det här arbetet gör jag i en kall och fuktig källare så att ytan inte ska krackelera, man blir kladdig, smutsig och kall.

Ytan slipas sedan sammetslen och därefter börjar själva målningsarbetet, med äggtempera. Med förstoringsglaset i vänster hand och med stadig högerhand arbetar Gunilla med små fina penslar.
– Man målar från mörkt till ljust, på så sätt blir det ett sken i bilderna. Slutligen lägger jag på en sidenlack i två lager så att färgerna blir beständiga.

Ikonmåleriet sker från förlagor, samma bilder som när man en gång började måla ikoner. Det är alltså ingen fri målning.
I ikonmåleriet finns också massor av symbolik, varje gestalt och deras gester har ett visst symbolvärde. Jesus är till exempel alltid klädd i blått med rött innanför. Det blå symboliserar himlen och det röda att han blev jordisk. För jungfru Maria är färgerna de omvända. Även i förarbetet finns symbolik inbäddad, träplattan symboliserar livets träd och bomullsduken Jesus svepning.

Ikonen ska dessutom ses som ett öga mot världen. Den målas i omvänd tanke. Vi tror att det är vi som tittar på bilden men i själva verket är det bilden som tittar på oss.
– Man har hittat den här typen av ikoner som är över 1 000 år gamla och färgerna är fortfarande klara. Så förhoppningsvis blir mina ikoner bestående i 1 000 år, säger Gunilla som också visar upp en mängd små hundar på Ödbergska Gården, Ulliga Gulliga Hundar kallar hon dem.

Gunilla arbetar också med frivoliteter, en gammal handarbetsteknik som håller på att falla i glömska. Ett koncentrationskrävande pysselarbete även det. Utställningen pågår hela oktober.

 

Publicerat