Politik

Landshövdingen lämnar sin befattning med pension

Bland de frågor som engagerat Bo Källstrand märks arbetet med infrastruktur på transport och datakommunikationsområdet. Frågor som är kopplade till länets attraktivitet, innovationskraft och näringslivsutveckling har varit i centrum.

– Det är med blandade känslor jag lämnar landshövdingeuppdraget. Jag har haft förmånen att arbeta med mycket kunniga medarbetare. Samtidigt kan jag inte sticka under stol med att arbetet och tiden tar ut sin rätt, och det ska bli skönt att få trappa ner lite efter 42 års intensivt arbete, säger Bo Källstrand.
 
Arbetet som landshövding spänner över många ämnesområden. Det innebär kontakter med spännande och trevliga personer både inom och utom länet. Länsstyrelsen arbetar med i stort sett alla viktiga samhällsfrågor utom skola och vård. För Bo Källstrand är det därför tillfredsställande att kunna notera att länets befolkningsutveckling har vänt till den positiva sidan sedan ett drygt år tillbaka. Ökande befolkning betyder utveckling. Till exempel har bostadsbyggandet tagit fart på flera håll i länet för första gången på länge.
 
– Utvecklingen på transportsidan har också varit ett glädjeämne. Jag har fått se trafiken komma igång på Botnia- och Ådalsbanorna och pendlandet har tagit fart. Inom kort öppnar den nya E4-sträckningen kring Sundsvall, och vi har fått positiva besked om fortsatta satsningar på järnvägssidan runt Sundsvall. En första etapp av ett dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle har fått grönt ljus!
 
Ett annat område som engagerat landshövdingen är utvecklingen av besöksnäringen. Genom ett gott samarbete mellan entreprenörer, kommuner och länsstyrelsen, och med en del draghjälp från EU-medel, har Västernorrland legat i Sverige-topp vad gäller expansionstakt för besöksnäringen de senaste fyra åren. Höga Kusten-satsningarna med hamnanläggningar, utvecklingen av Kustvägen, etablering av Box Whisky är bara några exempel på lyckade projekt. Satsningarna har inspirerat utveckling på hotellsidan som till exempel Hallstaberget i Sollefteå och Elite i Örnsköldsvik och kanske inom kort också i Härnösand.
 
– Nära kopplat till detta är också satsningarna på lokal matproduktion. Lokala produkter har lyfts fram och utvecklats. Kvalitetsprodukter som kött, ost, fisk, grönsaker. Länets spännvidd är stor. Lägg till detta whisky, gin och flera nya ölsorter. Det finns mycket att upptäcka för såväl besökare som länsbor.
 
Nu flyttar Bo och hustru Eva till Stockholm och ett liv närmare barn och barnbarn.
 
– En stor del av vårt hjärta kommer att stanna i Västernorrland. Länet har en fantastisk natur, som för övrigt blivit alltmer tillgänglig tack vare utveckling av naturreservat och mångfaldsparker, men framför allt lämnar vi många goda vänner. Vi vill rikta ett varmt tack för alla trevliga möten och allt gott samarbete och ser fram emot kommande besök i länet!

Fakta
Bo Källstrand lämnar sin befattning den 30 september efter 6 år som landshövding i länet.
Bo Källstrand är civilingenjör och har tidigare bland annat arbetat för Asea i Sverige, Spanien och Brasilien.
Före sitt uppdrag som landshövding var han VD för Svensk Energi och dessförinnan vice VD för Électricité de France.
Under 1990-talet var han VD och koncernchef för Graninge AB där han efterträdde Ingemar Öhrn som då utsågs till länets landshövding.

Publicerat