Mat & dryck

Dags att smaka på Höga Kusten

Idag fredag 26:e och imorgon lördag 27:e september är det matfest i Örnsköldsvik när Smaka på Höga Kusten för första gången kommer till stan.

För tredje året i rad arrangerar Höga Kustens kommuner en matfest i dagarna två, tillsammans med LRF och Hushållningssällskapet. Evenemanget som bytt namn från smaka på Västernorrland till Smaka på Västernorrland i Höga Kusten har i år hittat sin form med namnet Smaka på Höga Kusten. Med fokus på mathantverket, det lokalproducerade och de gröna näringarna förvandlas delar av Örnsköldsvik till en enda stor fest med recepttävlingar, tv-kockbesök, guldgala, föreläsningar, försäljning, underhållning, utställare, seminarier och mycket annat där besökare kommer att kunna smaka, dofta, prova på och njuta av Höga Kustens matkultur.

Fredagen är vikt för näringen medan lördagen öppnar upp för allmänheten med massor av matglädje runt om i Örnsköldsvik.
– Vi har bland annat gala på fredag kväll där vi kommer att dela ut priser i nio olika kategorier, säger Susanne Öberg, LRF och berättar att det är olika föreningar i lantbrukssfären som representerar respektive kategori som bland annat innefattar Årets gröna företagare, Årets mathantverkare och Årets mjölkföretagare.

Från Örnsköldsviks kommun kommer fem nominerade: Lövsjö Gårds Anders Nordin, Bjällsta gårds Markus Karlsson, WJ-skogstjänsts Eric Jonsson, Sidensjö potatis Ulf Nyström och John-Erik Hultman som är nominerad till Årets maskinringare.

När vinnarna korats och fredagens festligheter är slut tar lördagens många aktiviteter vid. Här vankas bland annat pajtävling där Höga Kustens godaste paj ska koras och den som vill tävla kan baka och ta med sin favoritpaj samt recept till Arken, Inre hamnen, klockan 10 på morgonen. Har du ett recept från förr när allt tillagades från grunden och varje by hade sina smaker och traditioner på matbordet kan du även tävla med det hos Hushållsällskapets monter för matkultur.

Tv-kocken Ulrika Bryding är gästföreläsare och matinspiratör vid matfesten och kommer att finnas på plats hela dagen på mässområdet vid inre hamnen där även Rickard Sångkock grillar, bjuder och underhåller. Det blir även kockduell mellan restaurangskolorna i Härnösand och Örnsköldsvik där de verkliga vinnarna troligtvis är publiken som får smaka. Inne i Arken blir det seminarium i form av en smakvandring i Höga Kusten och på Stora Torget hålls årets avslutande Bondens Marknad med lokalodlat och lokalproducerat.

– Temat för hela matfesten är ju lokalproducerat och förutom själva mässan och Bondens Marknad så har även en del restauranger hakat på konceptet. Även inom skolan och äldreomsorgen så man anpassat menyn för fredagen och lördagen, säger Lena Lindström, kommunens tillväxtavdelning.
– Vi vill att folk ska få upp ögonen för de gröna näringarna och allt det goda som produceras här i området. Och vi tror på en bra happening hela lördagen.

 

Publicerat