Skola & utbildning

Ideella insatser för lokal förskola

Efter nästan 25 års nötande av springande fötter på lekande barn var Duvans förskola nedsliten och man övervägde kort att lägga ner verksamheten. Men tack vare ideella krafter står nu en ny förskola redo att invigas i Billsta.

Från baksidan av en röd enplansvilla i Billsta hörs skratt, rop, prat och andra glada ljud. Barnen på Duvans förskola springer runt mellan sandlådan, gungbrädan och rutschkanan och leker på sin stora, nyfixade uteplats.

Under våren och sommaren har ett femtiotal personer; föräldrar, församlingsmedlemmar, bybor och även före detta bybor som känner med bygden jobbat med renoveringen som omvandlat en vanlig villa till en fungerande förskola.
– Det gynnar barnen och det gynnar byn, säger Gunnel Byström, kassör i Barnomsorgsföreningen Duvan som driver förskolan.
– Vi har fått så otroligt positiv respons. Det är många som är glada att förskolan hamnat i en byggnad inne i byn och att vi gör någonting för att få barnfamiljer att bo kvar och att flytta hit. Alla bybor jag tiggt jobb och grejer av – jag är så glad för deras engagemang och gensvar. Det verkar som om det har fört byn samman på ett sätt – det har varit ett stort engagemang och all hjälp vet jag inte om vi klarat av det.

Det tidigare garaget har byggts ihop med villans carport där golvvärme lagts in och taket har höjts för att klara reglerna. Här är nu förskolans entré och hall, medan villans gamla ingång endast används som varuintag till det totalrenoverade köket som anpassats och blivit ändamålsenligt. Förråd har rivits ut och byggts om och i hela villan har de tidigare spånskiveklädda väggarna även täckts med gipsskivor av brandskyddsskäl. Här finns nu bland annat en sagohörna, flera lekrum för olika aktiviteter och ett särskilt pysselrum som möjliggör att lämna projekt framme även om pysslandet måste avbrytas för lunchpannkakor eller en vilostund.

Bland alla ideella arbetstimmar som lagts ner har många bidragit med sin specialkompetens för bygge och renovering – allt efter förmåga. Femårige Oliver Gimbergsson har till exempel hjälpt till med att köra stenar i en vagn när pappa Leif gjort markarbeten.
– Det har blivit så bra, och det känns så skönt att vi har en förskola här – det är jätteviktigt med vården när barnen är små. Dessutom har vi fantastisk personal, säger Gunnel och nickar mot Irene Johnsson och Rose-Marie Westman som är två av sammanlagt sex anställda förskollärare och barnskötare.

– Jag har ytterligare en dröm, och det är någonting som flera föräldrar ligger på om – det är att få ta hem barnen från Haffstaskolan till ett fritids här när de slutat skoldagen, så att de kan komma hem till en lugnare miljö.
Men det får vänta lite till. Först är det dags att fira de framsteg som skett. Om en vecka, på fredag 3:e oktober, blir nya Duvans förskola officiellt invigd med bandklippning och barnsång.
– Det är många bybor som är intresserade av att se hur det blivit här, säger Gunnel. Och så vill vi självklart bjuda in alla som bidragit till ombyggnaden.

 

Publicerat