Skola & utbildning

”Vi vill satsa på denna studiedag för att markera att vi tycker det här är viktigt”

Under rubriken ”Unga funktionshindrade och deras väg från skola till arbetsliv” arrangerar Vägledarföreningen i Örnsköldsvik en studiedag, passande nog samma dag som Internationella barndagen den 6 oktober.


Inbjudna är studie- och yrkesvägledare, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer och andra som arbetar med barn och ungdomar som har olika funktionsnedsättningar; ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och Tvångssyndrom OCD, men även de med dyslexi och språkstörningar.

Representanter från kommunen och arbetsförmedlingen deltar liksom Martina Holmbom, psykolog och specialist i neuropsykologi med stort intresse för människors lärande.

– Fler och fler yngre får diagnoser och det är viktigt att man tar hand om dem i tid. Många kanske faller mellan stolarna och får inte det tidiga stöd de skulle behöva och då kan det bli jättejobbigt inför mötet med arbetslivet, säger Judith Kajhager, ordförande i Vägledarföreningen i Ö-vik.

– Det är alldeles för mycket okunskap i skolan, att man inte kan ta hand om de här utsatta barnen, säger Tina Olofsson, studie- och yrkesvägledare i Ö-vik och sekreterare i Vägledareföreningen. Vi vill satsa på denna studiedag för att markera att vi tycker det här är viktigt.  Och att man har den kunskap som erfordras för att möta dessa barn och ungdomar.
 
Vägledareföreningen i Örnsköldsvik planerar att utveckla sin satsning.  När denna dag genomförts och utvärderats ser man gärna en fortsättning med fler informations- och studiedagar och då även med medverkan av både företagare och föräldrar.

Den 8 oktober är Vägledningen dag i Sverige och även så i Ö-vik. Denna dag uppmärksammans i både grundskolorna, gymnasieskolorna samt vuxenutbildningen



 

Publicerat