Nyheter/Reportage

Seniordag på Gnistan

På onsdag är är det den Internationella äldredagen och denna dag arrangeras också
en speciell seniordag i Ö-vik. Det är ABF, Ö-viks kommun och PRO som tillsammans arrangerar en informationsdag på Gnistan, Gullänget.

Åke Höglund, PRO i Köpmanholmen, kom med idén i våras om en Seniordag, en speciell dag om säkerhet i hemmet om; fallprevention, fixartjänster, hjälpmedel och bostadsanpassning. ABF och Ö-viks kommun nappade utan tvekan på Åkes idé och nu är det alltså snart dags för denna informationsdag..

Åke menar att det är mycket viktigt att nå ut till de i kommunen som verkligen behöver anhörigstöd i hemmet, hur man ska få avlastning och hjälp i olika former. Förhoppningsvis kan man med denna seniordag få ut information till så många som möjligt om den hjälp som finns att få i Örnsköldsvik.

Inte mindre än 115.000 personer i åldrarna 65 och däröver skadas och söker akutsjukvård varje år. Hälften av dessa skadas i hemmet eller på särskilda boenden. 59 procent skador sig i fallolyckor och fallprevention är en av de många områden som tas upp denna dag.

Ann- Sofie Sjölund, folkhälsoutvecklare Ö-viks kommun:
–Viktigt att lyfta fram bl.a. fallolyckor och nå ut med viktig information till berörda.

Maria Gjerde, verksamhetsutvecklare Ö-viks kommun:
– Vi vill uppmärksamma risker som finns och vilka åtgärder man kan vidta för att undvika skador.

Bland annat deltar lokala föreläsare under dagen: Susanne Wigren och Anna Eriksson föreläser om fallprevention, Lars- Gunnar Wikman informerar om fixartjänster och Birgitta Hörnfeldt-Holm pratar om synhjälpmedel.

– En sån här dag är jätteviktig. Vart vänder jag mig när jag vill ha hjälp i olika avseenden? Förhoppningsvis kommer mycket folk till denna Seniordag, avslutar Anders Hägg, ABF i Örnsköldsvik.



 

Länkar
Publicerat