Friluftsliv

Skärgårdsträff i Örnsköldsvik

Viktig miljöinformation och mycket annat stod på dagordningen under måndagens skärgårdsträff.

Örnsköldsviks kommun bjuder årligen in till en skärgårdsträff. I måndags kväll hölls denna träff för sjätte året i rad. Träffarna har inom projektet "En skärgård i världsklass" varit ett sätt att möta båtfolk och andra som rör sig ute i skärgården, för att ta emot förslag och idéer kring utveckling och förbättringar, samt informera om vad som är på gång.

Till träffen kom denna gång omkring 45 personer och så gott som alla båtklubbar i kommunen var representerade. Även Västernorrlands båtförbund fanns på plats.

Temat för kvällen var miljö med fokus på Bottenhavets mående och vad man som båtägare kan göra för en minskad miljöpåverkan. Marianne Dahlbäck, miljösamordnare hos Örnsköldsviks kommun, gav viktig information om den lagändring som träder i kraft 1 april 2015 då det blir förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidisbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. En lagändring som innebär ökade krav på att alla fritidsbåtshamnar ska kunna ta emot avfall från de båtar som använder hamnen.

På temat miljö informerade Odd Klofsten, Boatwasher Sweden, om vilka giftfria alternativ som finns till att bottenmåla sin båt och från kommunens kultur och fritidsavdelning berättade Patrik Karlin om de enkäter som funnits ute i skärgården under sommaren. Enkäter som nu har samlats in och sammanställts för att få en bild av var båtfolket kommer ifrån och vad de har för synpunkter på de nya anläggningarna ute i skärgården.

Gabriella Röschman/Örnsköldsviks kommun

Publicerat