Nyheter/Reportage

Europas största forskarfest i Ö-vik på fredag

Den 26 september är det dags för ForskarFredag, en del av vetenskapsfestivalen Researchers’ Night som firas över hela Europa. Örnsköldsvik är en av 300 städer där forskare möter allmänheten.

– ForskarFredag är för alla som någonsin undrat vad forskare egentligen håller på med. Stora, små, tonåringar, pensionärer, skolklasser och familjer. Det finns något för alla, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

I Örnsköldsvik kan besökare bland annat ta del av Umeå Universitetsbibliotek, Campus Örnsköldsviks utställning och ställa frågor. Eller varför inte boka in en tid hos Lärcentrum för att fråga vad det innebär att ha en karriär som forskare. Även våra andra bibliotek runt om i kommunen kommer att ha en utställning och frågesport. På KomTek har man utarbetat ett experiment. ”Flyta eller sjunka” för elever i förskolan.

Genom ForskarFredag erbjuds du möjlighet att träffa forskare och att på roliga och annorlunda sätt ta reda på hur forskning och vetenskap påverkar våra liv. Aktiviteterna är gratis och öppna för alla.

– Det kan handla om att du själv får prova på att göra experiment, titta på shower och demonstrationer, delta i visningar på laboratorier eller bara sitta ned och prata med en forskare över en fika – eller en öl på puben, säger Lotta Tomasson.

En del av ForskarFredag 2014 är massexperimentet Grönsaksförsöket, där tusentals elever från Trelleborg i söder till Kiruna i norr hjälper forskare att ta reda på hur mycket frukt och grönt barn och unga i Sverige äter. Massexperimentet är utformat av forskaren Ulla-Kaisa Koivisto Hursti vid Livsmedelsverket i samarbete med VA.

– Genom Grönsaksförsöket får eleverna delta i riktig forskning, samtidigt som de lär sig mer om matens innehåll och dess betydelse för hälsan och miljön, säger Lotta Tomasson.

Fakta om ForskarFredag
ForskarFredag går av stapeln den sista fredagen i september varje år. Förra året hade evenemangen sammanlagt över 1,2 miljoner besökare. I Sverige firas ForskarFredag 2014 på ett 20-tal orter runtom i landet. Arrangör av ForskarFredag Örnsköldsvik är Campus Örnsköldsvik. 

ForskarFredag och Forskar Grand Prix samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, AkzoNobel, Formas, Forte, IKEM, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF, Livsmedelsverket, Naturvetarna, SULF, Teknikföretagen, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

 

Publicerat