Du är här

2014-09-12 - Näringsliv
Tidningen 7:s "Företagsstafetten" har kommit till Anna L Hellström och hennes assistensföretag. Foto: Ulf Eklund

En ständig kamp för dottern

Stafettsjuan har landat i Skulnäs. Hos Annica L Hellström och hennes företag Höga Kusten Assistans.
– Vad roligt. Det här var precis vad jag behövde, säger hon.

Företagsstafetten med den ständigt vandrande sjuan rullar vidare. Nu har den gjort stopp i det som en gång var Skulnäs Livs, Annica L Hellströms barndomshem som numera är hennes hem och där företaget har sitt säte.

Höga Kustens Assistans har Annica drivit i fyra år och är till mångt och mycket sprunget ur behovet av att sköta om sin gravt handikappade dotter.
– Som anhörig får du bäst insyn och störst förståelse för hur stora behoven är. På den vägen är det, säger Annica som i dag har drygt 40 anställda som är personliga assistenter till kunder i Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.
– Min dotter Linda föddes för 26 år sedan och hennes funktionshinder innebar att hon blev fullständigt beroende av hjälp i alla sina angelägenheter.

Hon avled i januari och under en ganska lång tid har företaget gått på sparlåga.
– Men jag har bestämt mig för att driva det vidare. Inte minst för att hedra minnet av Linda, berättar Annica.
Hon beskriver sig själv som en entreprenör och projektmänniska.
– I mina egna ögon är jag absolut ingen affärskvinna. Jag är den jag är och försöker dra nytta av mina erfarenheter. Och just inom personlig assistans har jag ju stor kunskap med tanke på alla år med Linda.

Annica berättar att före assistansreformen för 20 år sedan fick anhöriga till handikappade klara det mesta på egen hand. Hon fick dessutom på nära håll följa sin pappas svåra sjukdom och sin massas ständiga kamp som anhörigvårdare.
– Därför försöker jag använda alla mina erfarenheter till att assistenterna ska känna sig värdefulla. De gör ett fantastiskt arbete.


Höga Kusten Assistans
Bolagsform: Aktiebolag.
Antal anställda: 42.
Verksamhet: Personlig assistans utifrån LSS, LASS råd och stöd, administrationstjänster.
Omsättning 2013: 16 524 000 kronor.
Tidigare stopp i företagsstafetten: Takringen i Örnsköldsvik AB, Wijo AB, Ivar Lundqvist AB, Track Försäljning AB, Anders Berglund Golv AB, Ocab i Örnsköldsvik AB, Hyres-Maskiner, Byggtjänst AB, A Norbergs Montage och Svets AB, Magnus Sjöqvist Transport AB, ABW Maskinmontage AB, Godsta Gård.
 

Dela med dig av denna artikel på: