Hörnan

Krönikan: Rösta!

Du har ett jobb att göra. Arbetstiden motsvarar en kvart vart fjärde år, utan OB-tillägg.
Lönen är 9,7 miljoner människors fortsatta frihet.
Det ska sägas direkt: Som kandidat för Miljöpartiet i kommunvalet är jag förstås jävig när det kommer till politik, men jag ska inte ge dig ett enda skäl att kryssa just mig eller rösta på just mitt parti. Jag vill bara få dig att rösta över huvud taget – för jag ser hellre att du röstar på ett konkurrerande parti än att du inte röstar alls.

Om det är något jag bär med mig från drygt två år bland sossar, alliansfolk och en ensam vänsterpartist i omsorgsnämnden så är det en djupare respekt för mina politiska motståndare. Drygt 90 procent av dem är fritidspolitiker; vårdare, lärare, företagare, lantbrukare, arbetslösa och pensionärer som engagerar sig vid sidan av vardagens bestyr. Gemensamt för varenda en, oavsett parti, är att de kämpar för förändringar som de tror kommer att göra samhället så bra som möjligt. Även om vi har olika idéer kring hur vi når dit behöver jag aldrig tvivla på deras goda intentioner.
 
Winston Churchill slog huvudet på spiken när han konstaterade att ”demokrati är den sämsta styrelseform som testats, bortsett från alla andra former som testats genom tiderna.”
Demokratin fungerar långt ifrån perfekt, men vad skulle du vilja byta det mot? I rådande konkurrens utklassar demokratin ändå anarkin, teokratin och varenda form av diktaturstyre. Demokratin ger varenda myndig människa lika stort (eller litet) inflytande över samhället, men allt hänger på att du tar tillvara din chans att påverka.
Ju färre vanliga kloka människor som röstar, desto större makt får de mest extrema grupperna i samhället – för de är alltid arga nog att göra sina röster hörda.
När du inte utnyttjar din medfödda rättighet lämnas dessutom större makt åt proffspolitiker som egentligen bara ska kanalisera folkets makt. Deras jobb är att föra väljarnas talan, inte sin egen – men då krävs det också väljare som visar vad de tycker och vill.
 
Så snälla du, rösta.
Rösta på det du tror blir bäst för alla, inte bara det som ser ut att gynna just dig.
Rösta för din egen skull, för att inte förspilla den makt du har.
Rösta för alla andras skull, för att de förtjänar att leva i en välfungerande demokrati. 
Och om inget annat biter, rösta för att det ger dig fritt fram att gnälla så mycket du vill under de närmaste fyra åren. Det ger helt enkelt inte samma sköna känsla att klaga på makthavare om du själv bjudit in dem till makten genom att snällt lägga ner din röst och kliva åt sidan när de kom knallande.
 
Vi bor i ett välfärdssamhälle som hör till världens främsta, som byggts upp under generationer och som vi har fått ansvaret att ta hand om under vår korta stund på jorden.
I det här landet har du en möjlighet, en rättighet och en skyldighet som väger tyngre än alla andra:

Rösta! 
 
Publicerat