Samhällsinformation

Information från kommunstyrelsen

Här kan du läsa kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik den 2 september 2014.

+59 miljoner kronor

Prognosen i månadsuppföljningen för juli pekar på ett resultat på +59 miljoner kronor för 2014. Resultatet hittills i år, för perioden januari-juli, är +116 miljoner kronor, vilket är 61 miljoner bättre än resultatet samma period förra året. Resultatet +59 Mkr motsvarar 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag. Därmed uppnår kommunen fullmäktiges resultatmål som är 1-2 procent av skatteintäkter och statsbidrag. Man når även balanskravet eftersom det prognostiserade resultatet justerat med årets bedömda reavinster är +45 Mkr.

Simhallen i Köpmanholmen renoveras
Kommunstyrelsen föreslår att simhallen i Köpmanholmen ska renoveras och att 16 miljoner kronor av kommunens investeringsmedel ska användas för detta. Som kompensation för ökade drift- och kapitalkostnader ska kultur- och fritidsnämndens budget utökas med 1,1 miljoner kronor från 2016.

Glädjeteatern i Örnsköldsvik startar
Örnsköldsviks kommun startar nu Glädjeteatern med Glada Hudik-teatern som förebild. Verksamheten kommer att bedrivas som ett projekt under läsåret 2014/2015. Syftet är bland annat att personer med funktionsnedsättning ska bli ett naturligt inslag i kulturlivet, att bidra med kulturella insatser i förskola/skola och äldreomsorg och till ökad förståelse för personers olikheter.

Föreslår förlängt borgensansvar
Kommunstyrelsen föreslår att kommunen ska förlänga det solidariska borgensansvaret i Kommuninvest. Örnsköldsviks kommun är medlem i Kommuninvest ekonomisk förening sedan 2005. I stadgarna för föreningen finns ett villkor för medlemskap som säger att samtliga medlemmar ska åta sig solidariskt borgensansvar såsom för egenskuld. Borgensåtaganden är enligt lag giltiga i tio år och ett nytt fullmäktigebeslut behövs alltså för att det ska fortsätta att gälla.

Ersättning till Mellansels IF
Mellansels IF har tillsammans med andra aktörer och enskilda individer arbetat för att skapa en bra första tid för asylsökande och för att hela orten ska må bra. Föreningen får nu 25 000 kronor för den ökade belastning man hade i början då en annan grupp asylsökande kom än vad det var planerat för. Kultur- och fritidsnämnden ska se över avtalet med Mellansels IF, och kommunen ställer sig också positiv till att hjälpa föreningen om den vill vända sig till Migrationsverket med anledning av konsekvenserna av placeringen av asylsökande på orten.

Arnässkolans restaurering 606 000 dyrare
Restaureringen av byggnadsminnet Arnässkolan kostade 4 606 000 kronor visar slutredovisningen. Kostnaderna blev 606 000 kronor högre än beräknat framförallt på grund av svårigheten att få fram ett bra anbudsunderlag, men även på grund av åtgärderna på yttertaket som var i sämre skick än väntat samt putslagning av ytterväggar.

Hästbajs behöver inte plockas upp
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska avslå Mats Hedells (V) motion om utökade ordningsföreskrifter. Hedell menar att föreskrifterna ska förändras så att även föroreningar efter andra tamdjur än hundar som följer sin ägare ska plockas upp. Eftersom hästar inte används i så stor omfattning inom tätorterna så att klagomål brukar komma in drar kommunstyrelsen slutsatsen att ordningsföreskrifterna inte behöver utökas.

Barn- och ungdomspolitisk policy
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige godkänner det förslag till barn- och ungdomspolitisk policy och strategi som har tagits fram. Dessa ska vara vägledande för politiker och tjänstemän i mål- och prioriteringsarbete och vara ett stöd för barn och ungas rätt till inflytande i Örnsköldsviks kommun. Syftet är att stärka barns och ungas inflytande, att kommunen ska göra satsningar utifrån barns och ungas behov, att kommunen ska bli attraktiv för barn och unga och att säkra kommunens arbete med att följa barnkonventionen.

Medborgarförslag om busstrafik
Aline Cordeiro har föreslagit att busstrafik i Örnsköldsvik ska införas på helgerna, och särskilt på söndagar. Eftersom söndagstrafik har återinförts och en kommande trafiköversyn ska belysa frågor om effektivare och tillgängligare trafik föreslår kommunstyrelsen att fullmäktige ska besluta att intentionerna i medborgarförslaget är tillgodosedda.

Omfördelning av investeringsmedel
Kommunstyrelsen föreslår att samhällsbyggnadsnämnden ska få omfördela 2 miljoner kronor i investeringsmedel från ”övriga investeringar” till ”investeringsprojekt gator och vägar”. Detta på grund av åtgärder efter besiktning av bron på Vikingagatan över E4.

Uppföljningsmetoder för källsortering
För att kunna följa upp hur kommunens förvaltningar och bolag lever upp till målen för källsortering ska nu metoder för uppföljning utformas. Uppdraget går till konsult- och serviceförvaltningen att i samarbete med bolagen ta fram sådana metoder.

 

Kompletta handlingar här under "Kommun och politik" . De kan också beställas hos kommunens sekretariat på telefon 0660-880 00.

 

 

 

Publicerat